Društvo

DR IVO ŽUPANOVIĆ: NA FAKULTETU ZA MENADŽMENT OFORMLJEN CENTAR ZA TURIZAM

Na Fakultetu za menadžment u našem gradu osnovan je Centar za turizam, a osnovni cilj je unaprijeđenje praktičnih znanja onih koji su involvirani u turističku industriju.

Planirani program stručnog usavršavanja namjenjen je osoblju u operativnom, srednjem i top menadžmentu u turističkim kompanijama i organizacijama, kao i nezaposlenima koji imaju ambicije da budu dio operativnog ili procesa strateškog upravljanja u turizmu, kazao je rukovodilac Centra prof dr Ivo Županović.

-Centar je okrenut praktičnim znanjima i želimo maksimalno da u tom pravcu djelujemo, a to ćemo postići kroz kurseve i potencijalno pružanje konsultanskih usluga tokom određenih turističkih projekata. Planirani su prevashodno kursevi iz oblasti Yield menadžmenta odnosno upravljanja jediičnim prihodima u turizmu, potom primjena Benchmarketing metodologije u turizmu kao i Finansijske i investicione analize privrednih subjekata u turizmu. U zavisnosti od odziva i prethodne edukacije polaznika navedenih kurseva, formiraćemo određene grupe. Planiramo da se, krajem ove i početkom naredne godine, bavimo regrutovanjem i evidentiranjem potencijalnih kandidata, a nakon toga ćemo imati detaljnije informacije kako ćemo implementirati ovaj proces, kazao je dr Županović koji objašnjava da Centar ne predstavlja dio studijskih programa Fakulteta, već unapređenje praktičnih znanja zainteresovanih kandidata.

Praktična znanja koja će polaznici sticati u Centru za turizam, neophodna su za savremeno upravljanje u turizmu, ističe prof dr Županović.

-Recimo – kod benchmarketinga komparirate ili destinaciju sa destinacijom, ili jedan privredni subjekat sa drugim. Yield menadžment omogućava mjerenje po nizu parametara koje su osnovne dnevne performanse poput dnevnog profita, cijene, prihoda bez kojih je nemoguće adekvatno upravljati u turizmu. Takođe, prikazaćemo konkretne primjere i obrasce, pretežito u Excel-u kada su u pitanju finansijske i investicione analize u turizmu gdje ćete na vrlo lagan način izračunati kada ćete vratiti investiciju, bilo da radite u privatnom sektoru, odnosno da imate privatan smještaj, bilo da imate ambiciju da gradite hotel, vodite restoran ili neki drugi objekat.

Prijava i informacije moguće su na Fakultetu za menadžment Herceg Novi u poslovnoj zgradu i Meljinama kao i na broj telefona 031/332-900.

Podsjećamo, na Fakultetu su ranije oformljeni i centri za strane jezike kao i za informatiku.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com