Ekonomija

DR ALEKSANDAR JOKSIMOVIĆ: RIBARSTVO KAO STRATEŠKA GRANA

Institut za biologiju mora, kao organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, realizuje 43 nacionalna i međunarodna projekta i aktivnosti monitoringa, istraživanja resursa i biodiverziteta  mora. Važna djelatnost odnosi se na ribarstvo.

Dr Aleksandar Joksimović, naučni savjetnik u Institutu za biologiju mora,  je nedavno na skupu u Maroku, izabran za potpredsjednika Naučnog komiteta Generalne komisije za ribarstvo Mediterana.

-Ovim činom Crnoj Gori je ukazana velika čast i povjerenje. Veliki je podstrek biti potpredsjednik tijela gdje su članice ribarske sile sa velikim flotama, kao što su Francuska, Turska, Grčka, Španija i neke afričke zemlje, dok je naša flota  nisko razvijena, kazao je za RHN  dr Aleksandar Joksimović.

Učešćem u ovom tijelu pružena je ruka za saradnju vezano i za pregovore Crne Gore sa Evropskom Unijom, poglavlje 13 u oblasti ribarstva.

Konkretno, crnogorska ribarska flota je mala, naši brodovi su stari, prosjek im je 40, 50 godina. Nije tajna da ostvarujemo ulov manji od 1 odsto na Jadranskom moru. Naporima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i uz pomoć ribara, moramo što prije modernizovati i razviti našu flotu, povećati broj brodova, posebno za ulov male plave ribe (inćuna, sardele);  što je strateška sirovina za svaku zemlju, koja izlazi na more, smatra dr Joksimović.

Poređenja radi u Hrvatskoj 85 odsto otpada na ulov male plave ribe.

-Kod nas je to mnogo niže. Mi imamo problema sa tržištem. Nemamo fabrike za preradu ribe ni uzgajališta tune, zbog čega se definitivno mora uraditi Studija tržišta za ovu i ostale vrste, koje se love u našem moru, objasnio je dr Joksimović .

On navodi da su to veliki izazovi i zahtjevi koji predstoje da se realizuju.

-Nadamo se da to možemo ostvariti do dana kada budemo ušli u EU.  Želja je da  na  tržištu i našim trpezma riba bude prisutnija, barem dva tri puta nedeljno. Zbog navedenih razloga, kod nas je riba skupa. Neophodan je timski rad kako bi se prevazišlo ovo stanje u ribarstvu, obrazložio je on.

Ribarstvo spada u rizična, teška zanimanja, koje zavisi od različitih faktora, vremenskih uslova.

-Ministarstvo odvaja određena sredstva agro budžetom, a potrebno je još.  Najviše se  odvaja za sređivanje brodova, na kupovinu novih mreža, bolje opreme i alata za kvalitetniji ulov. Važno je obezbijediti da brodovi troše manje goriva. Određena sredstva dolaze preko Udruženja ribara, koje nastoji da riješi prisutne probleme uglavnom, oko nabavke goriva, vezivanja brodova u ljetnim mjesecima, ribarskih luka, kojih još uvijek nema u Crnoj Gori, kao i mjesta prvog iskrcaja.  To su aktivnosti  koje predstoje da zajedno uradimo i poboljšamo logistički sektor ribarstva u Crnogorskom primorju, ukazao je dr Joksimović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com