IzdvojenoPolitika

DPS NEĆE PRISUSTVOVATI NASTAVKU SKUPŠTINE -OD SUTRA MOGUĆA BLOKADA

Odbornici Demokratke partije socijalista neće prisustvovati nastavku 12. redovne sjednice i kako su istakli učestvovati u naknadnom ponižavanju. Ukoliko se odbornici vladajuće koalicije ne dogovore ko će biti budući predsjednik, doći će do blokade Skupštine, saopštili su na konferenciji za novinare.

Šef kluba odbornika DPS Zoran Kovačevic rekao da je odnos vladajuće koalicije neodgovoran prema odbornicima, novinarima i građanima.

-Odbornici i građani su taoci krize kaoalicije vlasti u Herceg Novom. Ovo je treća sjednica sa istim Dnevnim redom, koja se odlaže zbog nepostojanja dogovora koalicije na vlasti.  Juče smo na neprimjeren način zadržani četiri sata i mi nismo željeli da damo tome legitimitet i napustili smo sjednicu. Danas su nastavili i jedino ko je učestvovao u diskusijama  su odbornici DPS-a. U glavama svih odbornika koji su na vlasti je politička trgovina i ko će koju fotelju zauzeti, a ko će na račun fotelje obezbijediti neke druge privilegije,što je potpuno neprimjereno za situaciju u kojoj se grad nalazi. I pored 50 tačaka veoma bitnih, mi smo imali konstruktivan pristup, a dobili smo ovakav odgovor. Klub odbornika DF potpuno neprimjereno traži zbog, ne znam kakvih konsultacija poslije toliko dugo vremena, da se napravi pauza do kasnih večernjih sati. Pauza od pet sati ne postoji ni u jednom definisanom radnom vremenu, pa ni u ovom. Mi smo ovim postupkom kao odbornici krajnje omalovaženi i Skupština i grad  i svi građani, koji su izabarali odbornike bilo koje strane uvjereni da će se baviti pitanjima koji su od njihovih interesa , a ne pitanjima koja su zasnovani isključivo na ličnim interesima pojedinaca koji se nalaze u lokalnoj vlasti,  kazao je Kovačević.

Odbornica DPS Nevena Keković je rekla da u gradu imamo evidentnu krizu vlasti , čije su žrtve prvenstveno građani, a uslijed neozbiljnosti lica koja upravljaju Opštinom.

-Doživjeli smo velike neprijatnosti u vidu odlaganja skupštine.  Na Skupštini je trebalo razmatrati vrlo značajne 54 tačke ali zbog njihovih nesuglasi velikim dijelom one nisu stigle na red.

Odgovarajući na pitanja novinara Kovačević je ponovio da je ovo  kriza vlasti u Herceg Novom.

-Politika nije posao za malu djecu, a maloj djeci se ne povjeravaju  mandati i da se bave stvarima kojim upravljaju životima drugih ljudi. Ovo je kriza vlasti koja se zamagljuje na jedan krajnje neprimjeren način. Neprimjerenost je sadržana od onoga što je vitalni značaj i način odlučivanja o tome, od načina ponašanja, koje manifestuje sve ono u prethodnom periodu  što nije bitno za grad, a nije uključeno ono što je bitno. Mi smo odbornici, predstavnici najbrojnijeg kluba u parlamentu i moramo imati najodgovorniji pristup i odnos prema građanima. Mi se večeras nećemo pojaviti i učestvovati u naknadnom i produženom ponižavanja građana u interesu pojedinaca. Mi ne možemo svojim prisustvom, iako je ostalo preko 20 tačaka, koje su izgleda predmet trgovine, dati legitimitet – kazao je Kovačević.

Radman  je ponovio da je predsjednica morala danas da saopšti i obrazloži svoje diskreciono pravo o izmjeni dnevnog reda. Ona to nije uradila iz razloga da prikrije problem oko izbora vodeće funkcije.

 -Po zakonu o lokalnoj samoupravi 30 dana je rok  za izbor predsjednika SO nakon verifikovanja njegove ostavke. U tih 30 dana predsjedava potpredsjednik SO kome takođe prestaje mandat večeras. Mi od sutra imamo problem u Skupštini, jer ona ne može biti sazvana niti ima ovlašćeno lice koje će predsjedavati. Sva vlast će biti skoncentrisana na predsjednika Opštine, zakonodovani organ neće biti u funkciji. Koalicioni partneri će biti povrijeđeni, to je naš stav, jer će sve biti u rukama jedne političke partije.  S druge strane ne mogu da se dogovore oko rasporeda interesa i teško dolaze do dogovora o predsjedniku SO. Ove tačke koje nismo prošli su sredstvo trgovanja, Turistička organizacija i joše neke, koje vodi određena politička struktura unutar koalicije. Da bi one prošle mora se postići dogovor, a ovako služe kao sredstvo potkusurivanja, a mi smo svi taoci tog njihovog političkog  trgovanja – kazao je Radman.

On je rekao da postoje dva scenarija večeras, da ne dođe do dogovora, pri čemu će doći do blokade rada Skupštine i nemoguće je iz te situacije izaći na pravno valjan način ili da se dogovore pod pristiskom raznih centrala.

-Mislim da je gore od nemanja centrale da vam druga centrala bude naredbodavna. Ako Novska lista odustane od stava da im pripada mjesto predsjednika SO onda sigurno imaju neku drugu centralu moći koja na njih utiče – biće interesantno da pratimo razvoj događaja. Vrlo je ozbiljna i produbljena kriza u opštini koju prati loša finansijska situacija. Pokazalo se tačnim da će do prve krize doći kada bude finansijskih problema. Na žalost ovakvo stanje može da traje do godinu, objasnio je Radman.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com