Politika

DPS –IZBOR:SUD NE DOVODI U PITANJE ZAKONITOST ODLUKE

Iz vladajuće koalicije navode da je Upravni sud ukazao na formalne propuste u proceduri izbora Nataše Aćimović za predsjednicu opštine Herceg Novi. Ističu da Upravni sud ni u jednom momentu nije utvrdio da je odluka nezakonita.

Predsjednik SO Andrija Radman ne spori da u proceduri ima grešaka, za koje kaže da su formalne, a koje će biti otklonjene u odnosu na odluku koju je donio Upravni sud. Na sjednici SO koja je najavljena za 22. februar glasaće se o predlogu akta koji će biti usklađen sa onim što je preporuka Upravnog suda.

-Sud ni jednog  momenta nije ulazio u meritum odluke odnosno, utvrdio da je nešto nezakonito urađeno. Ovo je bila stvar u upravnom sporu, pa treba da znamo da je rešenje, odnosno odluka bila izvršna bez obzira što je počeo upravni spor, da je sada upravna stvar vraćena u prethodno stanje i da se nijednog momenta ne dovodi u pitanje legitimitet odluka ili potpisa predsjednice u međuvremenu. Ne vidim nikakav problem, jeste da je nespecifična situacija, nešto što dosad nije bilo praksa.  Sve prethodne odluke, svih prethodnih  skupština su na isti način rađene, što ne abolira nikoga, ali zbog ovih razloga je mogla pasti i odluka o izboru gospodina Nikole Gojkovića pa se niko nije bunio niti pokretao upravni spor. Ovo je samo jedan novi momenat u sudskoj praksi Crne Gore koji ćemo mi naravno ispoštovati i otkloniti – kazao je Radman.

On objašnjava da Zakon o lokalnoj samoupravi jasno kaže – na uslove za izbor predsjednika opštine se primjenjuje Zakon o izboru odbornika i poslanika koji definiše da se za odbornika i poslanika, i u ovom slučaju predsjednika opštine, može izabrati punoljetno lice koje ima prebivalište najmanje šest mjeseci na teritoriji opštine na kojoj se bira i koje ima biračko pravo.

-Način i postupak  izbora predsjednika opštine se utvrđuje Statutom. Naš Statut je u ovom dijelu, za nekoga ko je blizak struci prava jasan, a za onoga ko je manje blizak možda  manje jasan. Uglavnom predsjednik opštine se bira iz redova kandidata izborne liste koja je ušla sa najmanje jednim mandatom u saziv Skupštine. Znači subjekt koji predlaže je  izborna lista a kandidat je onaj koji je zadovoljio uslove iz Zakona o izboru odbornika i poslanika.  U prevodu  ne mora biti sa izborne liste kandidat za predsjednika opštine-obrazložio je Radman.

Dušan Radović predsjednik Udruženja građana Izbor čija je lista predložila Natašu Aćimović za predsjednicu Opštine, takođe kaže da je suština problema  formalna jer Građanska lista Izbor prilikom predlaganja kandidata nije dostavila izjavu ovjerenu kod Notara da je Aćimović kandidat te izborne liste.

-To smo ispravili i na Skupštini ćemo glasati za akt usklađen sa preporukama Upravnog suda. Potpuno ista formalna greška je napravljena prilikom izbora Nikole Gojkovića za predsjednika i tada se nije niko oglasio da kaže da je riječ o nezakonitom izboru-kazao je Radović.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com