Politika

DPS HERCEG NOVI : BEZ POLITIKANSTVA PROTIV SURLAŠA

Zbog stanja u kome se nalazi palmin fond u našoj opštini , Klub odbornika DPS- zatržiće vanrednu skupštinsku sjednicu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
-Problemu palmi treba pristupiti ozbiljno i odgovorno, tretirati ih iz ugla građanina, a ne sa politkantskom pozadinom, rekla je Nevena Keković.
Budžetski predviđena sredstva od pedeset hiljada eura, su prema riječima Ranka Konjevića, nedovoljna za kompletnu sanaciju.
– Problem je toliki da podrazumijeva podizanje svijesti na viši nivo odgovornosti, i kako se konkretne boriti protiv palminog surlaša, rekao je Konjević, napominjućI da opredijeljeni iznos ne odgovara problemu, na što su odbornici DPS-a ukazali u skupštinskoj raspravi, a neuvažavanje činjenica još jednom je pokazalo da se koalicija na vlasti neodgvorno ponijela prema problemu koji je zadesio opštinu, naglasio je Konjević.
Na području Herceg Novog nalazi se preko hiljadu palminih stabala, oko četiri stotine u vlasništvu Opštine, a šeststo države i privatnih lica, rekao je Vladimir Kosić, pitajući se kako koalicija na vlasti misli da zaštiti samo palme u opštinskom, a da one u vlasništvu države i privatnih lica ne tretira.
-Sa aspekta nečega što je golim okom vidljivo, Herceg Novi je vrlo bitna turistička destinacija na Mediteranu, grad cvijeća i zelenila, koji treba da očuva svoj identitet. Bez palmi je on drastično narušen. Vizura grada ne zavisi od vlasništva, već onoga što vidimo, a evidentno postoje ugrožene palme, i kao takve ih treba tretirati, ma u čijem vlasništvu bile, rekla je Nevena Keković, podsjećajući na okrugli sto i posjetu francuskog eksperta, koja je imala za cilj da prezentuje kako se Francuska izborila sa ovim problemom, uz konstataciju da surlaš ne napada samo palmu kanaris, koja trenutno predstavlja najveći problem, već postoji rizik da ubrzanom mutacijom pređe i na ostale palme, pa i na agrume. Na konferenciji za novinare, čulo se da je DPS dok je bio na vlasti, pokušao da sanira taj problem , tako što su u Komunalno – stambenom preduzeću dovedeli četvoro ljudi u sektoru Zelenila koji su radili na saniranju palmi.
– Nova vlast nije procijenila da ove ljude treba da zadrži, pa im nije produžen ugovor. Klub DPS-a će tražiti vanrednu skupštinsku sjednicu koja će biti posvećena ovoj temi, i tražiti formiranje tima kako bi se pripremio program, na osnovu kojeg bi aplicirali za sredstva kod Evropske unije, naglasila je Keković ističući da i država mora da se uključi sa lokalnim upravama, što je dijelom učinjeno, jer Herceg Novi bez palmi – gubi prepoznatljiv mediteranski znak.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com