EkonomijaIzdvojeno

DOO VODOVOD I KANALIZACIJA: OTKRIVANJE GUBITAKA NA MREŽI I NELEGALNIH PRIKLJUČAKA

Uprkos tome što su ekipe DOO Vodovod i kanalizacija stalno na terenu i uklanjaju kvarove i otkrivaju nelegalne priključke,   gubici na sistemu su i dalje veliki, rekla je, gostujući u emisiji Aktuelnosti, direktorka Olivera Doklestić.

– U ovom trenutku teško je govoriti o direktnom učinku na smanjenju gubitaka, kako direktnim otklanjanjem kvarova na mreži, tako i drugim intervencijama u sklopu programa smanjenja gibitaka. Mi znamo samo podatke : koliko proizvedemo vode na FS Mojdež, koliko obračunamo i koliko naplatimo. Ono što je tzv, neobračunata voda jeste razlika proizvedene i fakturisane vode. Taj procenat je i dalje vrlo veliki, ali konstatovali smo jednu bitnu činjenicu: da je porastao nivo vode u rezervoarima, a da smo prinuđeni da prigušujemo. To navodi na činjenicu povećanja vode u sistemu. U ovom trenutku nemamo kome da prodamo viškove vode, koje „vratimo u sistem“ otklonjenim kvarovima, odnosno, detekcijom gubitaka. Na FS Mojdež od ukupnog dotoka sirove vode sa Plata, ispuštamo, ili narodski rečeno, prolijevamo 100–120 l/s prije tretmana, kao nepotreban višak,“ objasnila je Doklestićka i naglasila da su u sklopu programa detekcije gubitaka, do sada uradili hidrauličko snimanje stanja rezervoara, osim dva , na Savini i Zmijicama. Sljedeći korak je, prema njenim riječima, sanacija gubitka do ljeta, kako bi uštedjeli značajne količine vode u sektorima: Igala i Tople.

U DOO Vodovod i kanalizacija i dalje prate  noćno snimanje stanja u Kamenarima, kako bi dobili kvalitetnu sliku  gubitaka po metodi bilansa.

-Stavićemo pod lupu cjevovode, ventile, sve evidentirane kvarove, dodatne ulaze vode (bunare, kaptaže), nelegalne priključke , i potom vidjeti realno koliki su gubici. Naime, ono što je pokazala mjerna aparatura, nekih 50% gubitaka u noćnom mjerenju, ne znači i da su krajnji podaci.

U postupku sa tzv. „divljim“ priključcima veoma je važno da se tačno pridržavamo procedura. Naprosto, trudimo da sve pa i lagalizacija nelegalnih priključaka bude provedena po tačno utvrđenim pravilima ponašanja, od momenta prijave od strane vlasnika ili radnika Vodovoda (inkasanata na terenu) do sklapanja ugovora o plaćanju priključka i ugovora o izmirenju obaveza o potrošenoj vodi. U prvi mah, kada smo krenuli s ovim postupkom u 12 naplatnih sektora baratali smo podatkom od nekih 500 nelegalnih priključaka. I dalje nemamo sasvim sigurne podatke na terenu, jer u nekim zonama zaista postoji na terenu puno toga što treba izdefinisati šta je i koliko traje. Činjenica je da je graditeljski „bum“ od prije 10-ak godina napravio u nekim slučajevima pravi nered u pogledu vodovodnog snabdijevanja, sa puno samovolje od strane investitora, sa korištenjem vode ne samo bespravno nego i krajnje nekorektno. Takođe, ima i slučaja sklapanja „čudnih“ ugovora sa investitorima, koji nisu nikada realizovani. Nije lako izaći iz svega toga na pravi način, ali pokušava zajedno sa mojim kolegama“, rekla je za naš Radio , direktorica DOO Vodovod i kanalizacija Olivera Doklestić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com