DruštvoIzdvojeno

DON SINIŠA JOZIĆ: U SPASONOSNOM DOGAĐAJU USKRSA ČOVJEK PRELAZI IZ TAME U SVJETLOST, IZ GRIJEHA U MILOST I SVETOST

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rimokatolički vjernici i  hrišćani,  koji poštuju Gregorijanski kalendar,  danas proslavljaju Uskrs, praznik koji slavi Uskrsnuće Gospoda Isusa Hrista. Svečano je  u svim domovima u Boki , čiji ukućani u  porodičnom okruženju slave Uskrs, najradosniji praznik nad praznicima, u znak pobjede života, istine i dobra u svijetu. U prisustvu brojnih vjernika, sinoć je tradicionalno služena ponoćna  svečana  Misa u Crkvi Svetog Jeronima u Starom gradu. Uskršnje  mise  danas se služe  u Crkvi   Svetog Jeronima u Starom gradu, dok će u  Crkvi  Svetog Antuna početi  u 18 časova.
U svim katoličkim crkavama  čitaju  se  Jevanđelja o  uskrsnuću Gospodnjem, događaju  koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Uskršnju poruku vjernicima je uputio  župnik   Svetog Jeronima u  Herceg – Novom don Siniša Jozić:

–  Draga braćo i sestre! “Ovo je dan što ga učini Gospodin. Radujemo se i kličimo!” Ovako pjeva Crkva o tajni uskrsne noći i prenosi je nama. Ovaj je dan samo Bog mogao darovati: dan kada je smrt uništena i kad nam je život zauvijek darovan. Krist je uskrsnuo! Raskinuti su lanci beznađa.  Gledamo uskrsloga i proslavljenog Gospodina i znamo: Uskrs je zadnja riječ koju je Bog izrekao o svome Sinu koji je postao čovjekom. U tom  spasonosnom događaju milosrđe postaje jače od krivice, pakost se  pretvara u pokajanje, a mrak biva ranjen zrakom nade.
Uskrsnuće Gospodinovo nije samo povijesna činjenica, nego je i  današnji događaj koji se neprestano ponavlja. Ta se činjenica odnosi  na svako ljudsko biće: pod uvjetom da je voljno otvoriti svoje oči, um  i srce Gospodinu.
Po uskrsnuću, čovjek prelazi iz tame u svjetlost, iz smrti u život,  iz grijeha u milost i svetost, iz ropstva u slobodu. Stoga, poruka Uskrsa je poruka nade. Poruka za cijelu Crkvu, preko Crkve, preko nas,  kroz nas i naš život. Nemojmo ostati na Velikom petku, nego  otkotrljajmo grobni kamen naših robovanja i izađimo iz groba. Zato želim uskrsnog svjetla i Kristova mira osobito onima koji su
klonuli duhom ili možda izgubili nadu. Po tom svjetlu neka im bude  radost u srcu i blagoslovljen Uskrs.
Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni, želim da svoje rane liječe  u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade. Uskliknimo zajedno s apostolom Pavlom: „Gdje je, smrti, pobjeda
tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?“
Don Siniša Jozić  poručuje i čestita: Sretan vam i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade! Aleluja!

Fotografija: http://www.kotorskabiskupija.me/proslavljen-sv-jeronim-u-herceg-novom/

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com