DruštvoIzdvojeno

DOM ZDRAVLJA: SAVREMENI KABINET ZA AUDIOMETRIJU U SLUŽBI MEDICINE RADA

Sistem zaštite zdravlja zaposlenih i zaštite na radu normiran je sistemom zakonskih propisa. Medicina rada sprovodi specifičnu zdravstvenu zaštitu, usklađuje biološke osobine organizma sa zahtjevima posla, a sve u cilju očuvanja zdravlja, sprječavanja od povreda na radu, profesionalnih bolesti i invalidnosti.U tom cilju, u ambulanti službe Medicine rada u hercegnovskom Domu zdravlja, formirana je zvučno izolovana soba tzv „gluva soba“ u kojoj se na savremen način obavlja pregled sluha, odnosno, audiometrija. Prema riječima doktorice, specijalistkinje medicine rada i porodične medicine Aleksandre Kolundžić, kabinet audiometrije ili popularno nazvan „gluva soba“ svrstao je našu zdravstvenu ustanovu u autonomnu organizacionu jedinicu.

-Sada imamo dobru opremljenu sobu za funkcionalnu dijagnostiku. Pored kabine za audiometriju imamo i aparat za EKG, ortorajter namijenjen za pregled vida, spirometar, kao i ostale neophodne uređaje. Na ovaj način zaokružili smo potpuno funkcionalnu dijagnostiku. Naravno, kao specijalista medicine rada mogu tražiti i dodatne preglede specijalista. Naš Dom zdravlja pored stalnih zaposlenih, i konsultanata, ima dobro opremljen kadar: internistu, psihijatra, radiologa, oftalmologa i pulmologa, ali i laboratoriju, kazala je dr Kolundžić.

 

Iako imaju puno posla, jer izdaju različite vrste ljekarskih uvjerenja, dr Kolundžić smatra da su dobro organizovani:

-Radimo od 7 sati i mislim da su naši pacijenti zadovoljni. Napravili smo raspored za preglede i izlazimo svima u susret. U rad su uključene dvije sestre, psihološkinja i funkcionišemo kao dobar tim, kazala je dr Kolundžić.
Formiranjem gluve sobe zadovoljni su i pacijenti.

 

Čvorović Radivoje koji je došao na pregled zbog izdavanja ljekarskog uvjerenja zbog rada na oteženim poslovima,  zadovoljan je, što između ostalog,  audiometriju može obaviti u svom gradu. Ranije su pacijenti odlazili mimo Crne Gore zbog toga.

-Sestra mi je objasnila na koji način funkcioniše. Posredstvom slušalica pregledaju prvo jedno pa drugo uho, a odredjenim prekidačem dajete znak da ste čuli. Moj posao je opasan i složen, i bez tog papira ne bi se osjećao bezbjednim ni ja, ni poslodavac, kazao je Čvorović.

Služba Medicine rada u Domu zdravlja Herceg Novi,  izdaje ljekarska uvjerenja za:  sposobnosti za rad pri zapošljavanju na radnim mjestima bez i sa povećanim rizikom,  zatim  zaposlene na radnim mjestima sa povećanim rizikom i otežanim uslovima rada. Obavljaju preglede pomoraca, budućih i profesionalnih vozača, sportista i spasilaca, mogu se dobiti i  ljekarska uvjerenja u postupku za dobijanje državljanstva, boravka i radne dozvole u Crnoj Gori, ocjene radne sposobnosti i davanje ekspertize i druge potrebe.

 

 

 

1 komentar

 1. Citam ovaj tekst i kazem: konačno i Herceg Novi da ima dobru medicinu,
  Za sve pohvale direktor Doma zdravlja g-din Raško Božović i osoblje.
  Nema potrebe da idemo iz grada nidje na kontrolu.
  I ovo je vazno za ljekarska. Čujem u privatnim ustanovama daju na nevidjeno, samo da se plati.
  Na medicini rada te iskontrolisu i siguran si da si zdrav.
  Samo naprijed!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com