Društvo

DOM ZDRAVLJA HN: POČELA XIII NEDELJA IMUNIZACIJE EVROPSKOG REGIONA

XIII nedelja imunizacije u evropskom regionu počela je u ponedeljak i trajaće do 29. aprila, saopštavaju iz hercegnovskog Doma zdravlja. To je i prilika da još jednom podsjete da je značaj imunizacije za javno zdravlje neprocijenjiv i ogroman.

Imunizacija predstavlja najbržu, najdjelotvorniju i ekonomski najopravdaniju mjeru koja direktno utiče na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti.

-Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Programa obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore za 2018., obavezna je imunizacija lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, epidemijskih zaušaka, crvenke, virusnog hepatitisa „B“ i hemofilusa influence tip B, saopštavaju iz Doma zdravlja.

Osim individualne zaštite koja se postiže vakcinacijom, sprovođenjem programa obavezne vakcinacije djece određenog uzrasta dobija se visoka stopa kolektivnog imuniteta. Kada bi se prestalo sa vakcinacijom ili kada bi obuhvati bili toliko niski, zarazne bolesti bi se ponovo vratile, a za njihove prouzrokovače ne postoje granice.

-Iz tog razloga u zemljama regiona, a i kod nas, morbili se ponovo javljaju – u sporadičnoj i epidemijskoj formi. Zaključno sa 17. aprilom u Crnoj Gori je od početka godine registrovano 96 oboljelih od morbila, a broj novooboljelih nastavlja da raste. Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (35,56% oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Jedina specifična i visoko učinkovita mjera prevencije obolijevanja od morbila je vakcinacija svih osjetljivih i nezaštićenih osoba, navode u saopštenju iz ove zdravstvene ustanove.

Kako ističu, važno je da se vakcinacija kod djece sprovodi po kalendaru, odnosno da se ne odlaže jer se time produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posledice  i  komplikacije bolesti potencijalno najopasnije, a neželjene reakcije češće i ozbiljnije.

Ne postoji savršeno bezbjedno medicinsko sredstvo pa ni vakcina. Kao i svi lijekovi, tako i vakcine  mogu izazvati nuspojave.

Neke nuspojave se javljaju vrlo često (u više od 10% vakcinisane djece), one su blage i kratkog trajanja, prolaze spontano bez posljedica (npr. lokalna reakcija na mjestu primjene).

-Druge se nuspojave pojavljuju u rasponu od često do rijetko i za njih je takoođe karakteristično da prolaze bez posljedica (npr. osip, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i kostima, razdražljivost, nesanica,neutješni plač, febrilne konvulzije). Rizici uvijek postoje ali, na sreću teže nuspojave se daleko rjeđe javljaju nego komplikacije kod prirodne bolesti.

Ističu da ne postoji naučno dokazana uzročna povezanost između primjene vakcina i autizma.

-Za sve vakcine koje  su u upotrebi kod nas (a i šire), korist od primjene uveliko nadmašuje potencijalni rizik od nuspojava. Ta korist odnosi se na sprječavanje bolesti i njenih komplikacija, koje mogu ugroziti život djeteta. Za sve vakcine koje su u Programu odnos koristi i rizika od vakcinacije je u prilog vakcinacija. Nuspojave se redovno bilježe i prate u svrhu pravovremene intervencije i zaštite zdravlja stanovništva, poručuju iz Doma zdravlja u našem gradu.

Navode da je briga o djeci obostrana.

-Sve najljepše što im želimo je dobro zdravlje, a za njegovo očuvanje važni su pravilna ishrana, zdravo okruženje, redovna fizička aktivnost, jednako kao i vakcinacija.

Foto: Dom zdravlja hn

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com