IzdvojenoKultura

DOBRO DOŠLI NA PRETPREMIJERU PREDSTAVE „CAREVO NOVO ODIJELO“

Za sutra (ponedeljak, 1. oktobar, Dvorana „Park“) je najavljena pretpremijera predstave „Carevo novo odijelo“ u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa, u režiji Petra Pejakovića.

U Dvorani „Park“ i danas  probe, i razgovor sa ekipom glumaca u kojoj su Miloš Pejović, Goran Slavić, Dejan Đonović i Vladimir Milošević.

Zaokružuje se skoro jednomjesečni intenzivan rad, uz zajedničku ocjenu da je saradnja  bila odlična, a da će predstava zaista biti interesantna publici od 9 do 99 godina.

Miloš Pejović kaže da je prvi put sarađivao sa Petrom Pejakovićem kao rediteljem, a i sa njim i sa glumcima, sa novskom ekipom, našao se oko ove predstave na  istoj frekvenciji.

– Krenuli smo iz improvizacije, što nam nije bilo nepoznato, a napravili smo, vjerujem, interesantnu predstavu. „Carevo novo odijelo“ je svevremena priča, Petar je imao odličnu ideju u kom pravcu treba da idemo i sve se kristalizovalo, scene su fiksirane, priča je jasna, a djeci  kojoj je danas  ponuđeno bezbroj načina da saznaju sve što žele, u skladu s tim i pozorište treba da se obraća ozbiljno, jednako kao i odraslima, kaže Miloš Pejović. 

Goran Slavić slično razmišlja, pripreme su brzo proletjele, svo vrijeme su bili u pozitivnoj atmosferi a dešava se, kada se stvara predstava, da bude i trzavica i neusaglašenosti.

– Ovo je nekako išlo lagano, kao rijeka koja vijuga polako, gradi sebi put, lijepo, inspirativno. Probe su krenule sa improvizacijama na zadate teme koje se prožimaju kroz predstavu, a na kraju smo uspjeli da najbolja rješenja ugradimo u komad. Imali smo i neku „probnu“ publiku i vidjeli da ljudi dobro reaguju. Radujem se pretpremijeri, a volim predstave u kojima  se ne dodvoravamo djeci, nego im se obraćamo kao odraslim ljudima, učimo ih da formiraju svoje mišljenje, svoj stav, da nauče da su dio društva i važni, da se i oni pitaju ili će se pitati, objašnjava Slavić.

Vlado Milošević prvi put sarađuje na ovaj način sa kolegama iz Herceg Novog  i kaže da mu je cio proces rada bio inspirativan, interesantan  i fenemenalno iskustvo. Vjeruje da će  sve to doprinijeti  kvalitetu predstave. I on, kao i njegove kolege, ističe da je više inspirativna nego što otežava glumačke zadatke i činjenica da se svi pojavljuju u više uloga.

– Volimo kada možemo da pokažemo širi dijapazon uloga i mogućnosti. Ova predstava, pa i sve te uloge, pokazuju koliko je bitno da ne samo djeca nego i mi odrasli sazremo. Pozorište je refleksija života, vidi se i lijepo i sve mane, one sitne i krupne, a sve s ciljem da se prođe neka katarza i eventualno na bolje promjeni čovjek sam, pa onda i društvo u cjelini. 

Dejan Đonović – objašnjava da, poslije izuzetnog tempa na pripremi predstave, mjeseca koji je protekao u izuzetnoj saradnji, kao veliki prasak očekuje pretpremijeru pa premijeru „Carevog novog odijela“.

Društveno angažovanih, posebno politički obojenih predstava,  ne samo kod nas, nema baš mnogo, a „Carevo novo odijelo“ donosi i to – uz repliku koju treba izdvojiti „vrijeme je da Petar Pan odrsate i da Pinokio prestane da laže“.

– Mislim da naše, pa ni društva u okruženju, još nisu sasvim sazrela za to vrijeme i zbog toga  je ova predstava  potrebna. Petar Pan je cijelo društvo, a Pinokio i dalje laže. On je drveni lutak koji  oživi kada prestane da laže i kada počne da ide u školu, kada počne da osvaja neko znanje. Da bismo svi zajedno smogli hrabrosti da se mijenjamo na bolje i da kažemo istinu moramo da imamo znanje i o sebi i o drugima, ali i o svojim potrebama, smatra Đonović.

Za predstavu kaže da je puna znakova, krivina, prelaza, mostova, uzletišta ali i tobogana, i sve je našlo mjesto i u tekstu i u glumačkoj igri, te konačno na pošten i otvoren način govori o vlasti,  njenoj zloupotrebi, hrabrosti i kukavičluku, o ljudskom rodu kroz istoriju, ali i danas.

Tekst za predstavu „Carevo novo odijelo“ je, po istoimenoj Andersenovoj bajci, dramatizovao Đorđe Stanojlović, scenograf je Vojislav Vojo Kilibarda, kostimograf Jelena Vasiljević a producent Milina Kovačević. Pretpremijera je zakazana sutra u 20:00 sati u dvorani „Park“, a drugo izvođenje u utorak u 10:00 sati.

V.Vujnović

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com