Društvo

DOBRI VILI – PAS ČUVAR I MOGUĆE NAJSTARIJI PAS NA SVIJETU

Vjerovatno niko u Herceg Novom ne bi mogao da odgovori tačno koje je rase, koliko ima godina i čiji je krupni, crno bijeli, stari pas Vili koji se duže od decenije nastanio na Belavisti, a sada u dijelu grada oko parka Boka.  U stvari, možda bi odgovor na poslednje pitanje mogao da bude: Vili je naš pas, tihi čuvar grada, nekada  posebno  Belaviste a sada  parka Boka jer se do Belaviste teško penje, mada je povremeno još obiđe. Što se godina tiče, Nenad Vučinić, nekada kinološki sudija tvrdi da je Vili možda i pas rekorder po broju godina koje je nanizao.

-Siguran sam da ima  23 ili 24 godine, jer pamtim da sam ga kao odraslog psa, od tri, četiri godine viđao na Karači  još 2000. godine, kaže Nenad uz tvrdnju da je tako možda i najstariji pas na svijetu ali i uz molbu da zabilježimo priču o Viliju koja je lijepa i svjedoči da još ima dobrote u nama.

Vili  odavno loše čuje i vidi. Kreće se teško i polako a nekada ni pogledom nismo mogli da ga stignemo jer je jurio  do Škvera i luke, do  gradske pijace, kroz Stari grad… Ovog ljeta drema u hladovini a zimi, kada mu je potrbno utočište  ima ga u domu naše sugrađanke Milke Suić. Nada Petrović,  iskreni ljubitelj životinja, okupila je grupu od desetak ljudi koji s vremena na vrijeme izdvoje nešto novca za Vilijevu hranu, lijekove, vakcine i tako pomažu brigu oko njega. Vilija svi znaju. Mazila su ga sva deca koju su majke dovodile da se igraju na omiljenom trgu Novljana. Nikada nije bio agresivan, gladan, bez ogrlice. Izbjegao je sve akcije sklanjanja pasa lutalica ipostao  neko koga Novljani  jednostavno očekuju da vide.

 

Priča se, a i sami smo  tome mogli biti svjedoci, da je dok je boravio na Belavisti reagovao na zvuk zvona sa crkve. Ustajao bi dok zvone i lavežom ili zavijanjem nepogrešivo pratio njihov ritam i melodiju. Oglašavanje gradskog sata nije mu bilo interesantno, kao da je odavno prestao da broji svoje pseće sate i godine.

Možda Vili nema onoliko ljubavi koliko bi imao da je život proveo kao nečiji kućni ljubimac, ali zato ima svu naklonost Novljana.

Napušteni i psi lutalice  ostaju  problem  Herceg Novog , čak i uz azil otvoren   2009. godine kao privremeno sklonište  na Dizdarici. U skloništu je na oko  450 kvadrata obezbjeđeno 20 pojedinačnih boksova za pse, pet grupnih  za ženke i mladunce, kao i dva izolaciona za bolesne životinje. Privremeno sklonište za napuštene životinje udomljava i do 90 pasa, pa je kapacitet sa 60  proširen  na 90 mjesta. Sa hercegnovskih ulica  godišnje  sklone između 180 i 220  pasa ali je uprkos svim nastojanjima  broj udomljavanja  znatno manji i kreće se do  19 odsto.

Vili ostaje iznad ove statistike i dobar je primjer kako možemo i znamo, kada ima malo dobre volje, da i napuštenim životinjama  pomognemo.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com