Društvo

DOBRA SARADNJA GRADSKOG MUZEJA I GALERIJE I TURISTIČKE ORGANIZACIJE

JU Gradski muzej “Mirko Komnenović” i galerija “Josip Bepo Benković“ se zahvaljuje Turističkoj organizacija Herceg Novi za veoma uspješnu saradnju i veliku podršku u proteklom periodu. Kruna ovogodišnje saradnje između dvije ustanove je donacija Turističke organizacije Herceg Novi čiji je rezultat bogaćenje postavke Gradskog muzeja „Mirko Komennović“ i muzeja „ Dom starog kapetana Štumbergera“, navedeno je u saopštenju.

Povećani broj posjetilaca i sve veća prepoznatljivost ustanova kulture, samo su neki od vidljivih rezultata saradnje JU Gradski muzej “Mirko Komnenović” i galerija “Josip Bepo Benković“ sa Turističkom organizacijom Herceg Novi. Saradnja između JU i TOHN je realizovana nizom aktivnosti. Neke od njih su: predstavljanje promo materijala muzeja na svim sajmovima kod nas i u inostranstvu,  distribucija flajera i promo materijala u Turističkim info biroima TOHN, postavljanje informacija o dešavanjima u J.U.“ Gradski muzej Mirko Komennović i galerija Josip Bepo Benković“ na sve elektronske medije TOHN, kao i izrada panoa za Gradski muzej    „ Mirko Komennović“ na lukobranu Gradske luke Škver. Sve je to rezultiralo povećanim brojem posjetilaca, što je umnogome doprinijelo promociji kulture u Herceg Novom. Takođe želimo da se zahvalimo Turističkoj organizaciji Herceg Novi za podršku u realizaciji svečanosti “ Starom kapetanu u čast” koja je 02. jula održana u bašti muzeja „ Dom Starog kapetana “ u Baošićima, a sve u saradnji sa Mjesnom zajednicom Baošići. Muzej te je večeri posjetilo preko 150 posjetilaca, podsjećajući na vrijeme kada je za života kapetana Miroslava Štumbergera muzej bio veoma poznat i posjećen.

Turistička organizacija Herceg Novi je bila pokretač i organizator manifestacije Dani ruske kulture” koja je u aprilu 2018.godine prvi put organizovana u Herceg Novom. Gradska galerija „ Josip Bepo Benković“ je izložbom fotografija posvećenih porodici Romanov i održavanjem književnih večeri bila veoma posjećena u okviru te manifestacije.

Organizovanjem besplatnih kurseva iz stranih jezika, TOHN je onima koji su u kontaktu sa turstima omogućila da obnove i učvrste znanje stranih jezika, te su tu mogućnost između ostalih iskoristili i vodiči zaposleni u Gradskom muzeju. Kruna ovogodišnje saradnje između dvije ustanove je donacija Turističke organizacije Herceg Novi čiji je rezultat bogaćenje postavke Gradskog muzeja „Mirko Komennović“ i muzeja „ Dom starog kapetana Štumbergera“. TOHN je po javnom pozivu za učešće u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine, a na koji se JU prijavila, donirala Muzeju sredstva za kupovinu dvije makete jedrenjaka. Maketa bokeškog jedrenjaka „Šambek“ je rad Stefanović Saše iz Herceg Novog. Sa 11 topova i 3 latinska jedra, maketa jedrenjaka na kom je plovio čuveni kapetan iz Bijele Petar Želalić, svoje je mjesto našla na odjeljenju za istoriju Gradskog muzeja. Maketa jedrenjaka „Mletačka galija iz XVIII vijeka“ je rad Bogdanović Jerka iz Herceg Novog i nastala je po nacrtu  kapetana Miroslava Štumbergera. Miroslav Štumberger bio je predani istraživač i čuvar prošlosti ovih krajeva, inženjer, inovator, konstruktor i slikar, a takođe i pasionirani graditelj maketa starih jedrenjaka.

Iz JUGradski muzej Mirko Komennović i galerija Josip Bepo Benkovićse zahvaljuju Turističkoj organizaciji Herceg Novi na ukazanom povjerenju i saradnji, koja će se svakako nastaviti i u budućnosti.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com