IzdvojenoTurizam

DOBRA NAUTIČKA SEZONA U NOVOM

Od početka nautičke sezone, od 1. maja,  usluge novske  Luke koristilo je preko 200  plovila, što je za 20 odsto više nego lani u isto vrijeme, kazao je direktor Agencije za gazdovanje gradskom, lukom Božo Ukropina.

-Za sada je to više nego zadovoljavajuće. Nadamo se da će tako i biti i u nastavku, jer glavna nautička sezona završava  u oktobru, mjesecu koji za nautičare zna da bude veoma zanimljiv, kada južni Jadran vole da obilaze nautičari u čarteru. Više sam nego zadovoljan dešavanjima i posjetom u gradskoj luci, u maju i junu.  Nadamo se da će se taj trend održati a onda ćemo biti u mogućnosti da riješimo i dosta problema u radu i moći ćemo da razmišljamo o investicijama – uvjeren  je Ukropina.

Prema njegovim riječima plovila se u novskoj  luci najčešće zadržavaju dan, dva ali ove godine na dužem boravku, je osam plovila.

-To su klijenti koji su i ranije  dolazili.  Vraćaju se  jer su zadovoljni kao i mi. Zbog toga ne  sumnjam da ćemo  i kada bude gotova marina u Meljinama ili u Kumboru, biti i dalje privlačni nautičarima, jer ambijent luke na Škveru, u srcu grada, je nešto što privlači goste –  objašnjava  Ukropina.

Luka na Škveru je malih kapaciteta, svega 40 vezova i to za plovila između 15 i  20 metara dužine. U dužem periodu su na vezu manja plovila do 11 metara i po cjenovniku to je manji prihod nego za plovilo od 15 metara. Ukropina međutim ističe da je to siguran prihod  pa je možda i bolja računica da manji brodovi borave  više dana nego veći – kratko. Problem su ipak  veća plovila.

Ukropina kaže da su  imali najavu dolaska plovila dužine 43 metra ali  je nisu prihvatili jer bi takav brod  u potpunosti zatvorio  gornji dio mula.

-Tada ne bismo mogli da prihvatamo  turističke brodove  iz okruženja, koji dovode dnevno u grad preko 2.000 turista. Oni ostaju sat do sat i po, obilaze stari grad, tvrđave, a odnedavno i Gradski muzej. Pokušaćemo da naredne godine produžimo njihov boravak  barem još pola sata do sat, kako bi imali više vremena za obilazak–kazao je Ukropina.

Ove godine najavljena su i tri jahting vika, 29. jula, kada stiže 29 plovila,  zatim 5.avgusta  za kada je najavljen dolazak  39 plovila od kojih je 13 katamarana i 12. avgusta , kada će Luka  ugostiti 26 plovila. Ukropina kaže da imaju i najave par hrvatskih čarter kompanije i jedne naše iz Bara od 7 do 10 dana kao i pojedinačnih najava, te da očekuje da se trend dobre posjete nastavi do kraja sezone.

Podsjetićemo lani je Gradska luka opslužila oko 1.800 plovila, za 25 odsto više nego 2016. godine, i finansijskim rezultatom koji je za 20 odsto bio bolji nego godinu ranije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com