Kultura

DOBRA KONEKCIJA BEOGRADSKOG I NOVSKOG FESTIVALA GITARE

Danas je u Domu omladine u Beogradu održana konferencija za novinare povodom večerašnjeg koncerta na Guitar art festivalu poznatog dua iz Crne Gore – Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, koji je imao nastup i u Karnegi holu.

Više od 25 godina ovaj dvojac nastupa pred domaćom i internacionalnom publikom predstavljajući svoje komade i oživljujući “jezike” klasične i flamenko gitare. Poznati muzičari su na ovoj konferenciji saopštili sjajnu informaciju o svom novom izdanju, a evo šta nam je tim povodom rekla Ljubica Lazić, član organizacionog tima festivala.

– Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert dua gitara Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića koji će na 19. Erste Guitar art festivalu nastupiti sa koncertom “Balkan, Mediteran, Orijent”. To je i naziv njihovog novog CD-a koji su izdali za PGP-RTS, i jako se radujemo što će oni sa gudačkim kvintetom večeras nastupiti pred beogradskom publikom. To je velika stvar za nas, jer ne predstavljamo samo izvrsne gitariste, već predstavljamo velike prijatelje. Oni su veoma vezani za festival, ne samo u Beogradu, već i za Guitar art summer fest u Herceg Novo, i zaista je velika čast, ali i odgovornost, organizovati njihov koncert ovde u Beogradu.

Srđan Bulatović, koji je od početka i na jednom i na drugom festivalu, rekao je da će se predstaviti autorskom muzikom, u pratnji gudačka i perkusionista iz Beograda.

– Mi smo ovdje i gosti i domaći, ta saradnja traje već skoro 20 godina, i nadam se da će se nastaviti makar još toliko, ako ne i duže. Predstavićemo se, standardno, svojom autorskom muzikom inspirisanom tradicionalnom muzikom Crne Gore. Predstavićemo naš poslednji CD “Balkan,  Mediteran, Orijent”, ali je ovoga puta dodatno orkestriran, uz pratnju gudačkog kvinteta muzičara iz Beograda i dvojice perkusionista iz Beogradske filharmonije. Dakle, nas devet će večeras predstaviti naše kompozicije.

Darko Nikčević je poručio da je hercegnovski GASF, važan dio ovog festivala, i najavio da će novi CD dua objaviti prestižna izdavačka kompanija Naxos.

– Naša želja je da večerašnji koncert odsviramo što je moguće bolje,  i na taj način prezentujemo i svoju zemlju Crnu Goru, a naravno i da Guitar art summer festival, koji je značajan segment ovog festivala. On možda nema brojnost koju ima beogradsko izdanje, ali nije mnogo manje značajan nego  ovdašnji dio festivala. Iskoristili smo priliku i da na ovako značajnom festivalu najavimo naše novo izdanje za Naxos records u julu ove godine.

Konferenciji za novinare su prisustvovali i predstavnici JUK “Herceg Fest”, a urednica Milina Kovačević je primijetila da, kada se okupe ljudi koji su povezani sa Guitar art festivalom i ljetnim izdanjem ovog festivala, ne može da se ne spomene i naš grad.

– Ovo je bila lijepa prilika za promociju ljetnog festivala gitare u Herceg Novom, gdje smo čuli da je dugogodišnji umjetnički direktor našeg Guitar art summer festa – Srđan Bulatović najavio novo izdanje dua gitara Bulatović – Nikčević za svjetsku izdavačku kuću Naxos. Taj CD će se pojaviti u julu, tako da već imamo jedan “bezecovan” program  za avgust za naš Guitar art, poručila je Kovačević.

Devetnaesti Erste Guitar Art Festival koji u Beogradu traje od 16. do 21. marta pod sloganom “Be connected”, i ove godine opravdava status jednog od pet najvećih festivala gitare u svijetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com