Društvo

DOBAR POTEZ OPŠTINE – PODRŠKA RADU TURISTIČKIH AMBULANTI

Tokom ljeta broj stanovnika u Novom, zajedno sa gostima, udvostruči se, pa je i potreba za zdravstvenom zaštitom značajno povećana. Imajući to u vidu, u maniru dobrog domaćina, Opština Herceg Novi je  podržala rad turističkih ambulanti na teritoriji našeg grada. U proteklom periodu pokazalo se da je ovo pravi potez, te da je pored pojačanog rada turističke ambulante i dječijeg dispanzera u centralnoj zgradi Doma zdravlja na Toploj, od izuzetne važnosti i rad zdravstvene stanice Bijela i ambulante Igalo.

Dom zdravlja dodatno angažuje svoje zaposlene radi pružanja medicinskih usluga građanima i turistima, a njihov prekovremeni rad finansira lokalna uprava, kako je predviđeno potpisanim Sporazumum između Opštine i  hercegnovskog  Doma zdravlja. Učešće lokalne uprave iznosi do 10.000 eura. Na ovaj način je  osigurana  bolja zdravstvena zaštita tokom sezone, reorganizacijom su rasterećeni izabrani doktori, ali je i osigurano da novac ode u prave ruke – zaslužnom medicinskom osoblju.

Po osnovu sporazuma angažovani su, u skladu sa potrebama: četiri ljekara za djecu, jedanaest ljekara za odrasle, 23 medicinske sestre, kao i sedam zaposlenih na odjeljenju za hemodijalizu – do sada ukupno 45 medicinskih radnika. Prema podacima iz Doma zdravlja, tokom  jula obavljen je 1.141 pregled djece i odraslih i dato 398 naloga za intervencije, od čega najveći broj u glavnoj zgradi na Toploj. Intevencije su se najčešće osnosile na davanje infuzija i injekcija, inhalacije, obrade povreda. Pružanje zdravstvene zaštite za turiste je na ovaj način organizovano do 1. septembra.
Zdravstvena jedinica u zgradi Doma zdravlja i Dječiji dispanzer rade svakog radnog dana, praznicima, subotom i nedeljom, od 07 do 21 sat.
Ambulanta u Igalu radi svakog radnog dana i subotom u periodu od 07 do 14 sati, a u Bijeloj svakog radnog dana od 07 do 21 sat i subotom od 07 do 14 sati.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com