DruštvoIzdvojeno

DO PETKA OBUSTAVLJENI SVAKODNEVNI PROTESTI ZAPOSLENIH U BOLNICI MELJINE

Zaposleni u Opštoj bolnici Meljine i danas su se između 11 i 12 sati okupili na kapiji ustanove ali i odlučili da svakodnevne proteste obustave do petka, 31. maja, kako bi nadležnima dali vremena da odgovore na njihove zahtjeve, a to su, da Bolnica  konačno bude uključena u sistem javnog zdravstva Crne Gore ali i da redovno primaju zarade.

-Obratićemo se dopisom Ministarstvu zdravlja i premijeru Dušku Markoviću. Ukoliko do petka ne sagledaju naše zahtjeve, ne  reaguju i ne predlože rješenje za status Bolnice  mi ćemo se ponovo okupiti i dogovoriti naredne korake – kazala je predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak.

Problemi u funkcionisanju Opšte bolnice Meljine počeli su vrlo brzo nakon njene privatizacije, odnosno od 2008. kada je  prešla u vlasništvo Atlas grupe. Zbog neispunjavanja ugovornih obaveza  prije dvije godine pokrenuta je procedura raskida ugovora. I   SO Herceg Novi je u nekoliko navrata donosila zaključke kojima od Vlade Crne Gore traži rješavanje statusa Opšte bolnice Meljine, poslednji put u avgustu prošle godine sa predlogom donošenja posebnog zakona (lex specijalis) kojim bi se stvorili pravni uslovi za rješavanje problema  u toj ustanovi.  Prije nekoliko dana pokrenuta je i građanska inicijativa i počelo je potpisivanje peticije kako bi se ta tema ponovo našla pred odbornicima lokalnog parlamenta.

Podsjećamo, početkom sedmice odblokiran je račun bolnice a zaposleni su juče dobili dvije zaostale zarade. Time je omogućeno ponovno nesmetano funkcionisanje bolnice, nabavka kiseonika,  reagenasa za laboratorijske analize, sanitetskog  materijala, hrane, goriva ali je riječ o privremenom a ne trajnom rješenju statusa bolnice koje bi je dovelo  u punu funkciju.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com