Društvo

DEPONIJA JOŠ UVIJEK DIMI: MJEŠTANI NEZADOVOLJNI,OPŠTINA PROŠIRILA PUT I NASIPA GORNJI SLOJ

Deponija na Ublima, koja je počela da dimi 14. juna,  buknula 24. jula nakon čega je požar lokalizovan , još uvijek gori. Mještani Ubala su nezadovoljni, guše se u dimu i neprijatnom mirisu sa smetlišta i zabrinuti su za opstanak u ovom nekada živopisnom selu na Orjenu. Ubaljske crkve Sv. Gospođe i Sv. Đorđa su bile po zaštitom UNESCO,  do prije 40 godina kada je formirana gradska deponija Tisove grede. Mnogi su se vratili u selo,obnovili domaćinstva,sa namjerom da razvijaju poljoprivredu, stočarstvo i eko turizam. Međutim, ovog ljeta situacija je alarmantna.

Prema riječima člana Savjeta Mjesne zajednice Ubli Gorana Vukovića, ne mogu da izađu na svoja imanja jer se dim nadvija nad selom i dalje prema Žlijebskoj lokvi. Turisti ih izbjegavaju.  Iako im je prije dvadesetak dana obećano  gornji dio deponije nije ugašen,dalje dimi i sagorijeva u trupu gdje je  odloženo  hiljade kubika smeća:

– Konkretno do nikakve promjene nije došlo što je dogovoreno, osim što je proširen taj put, koji je bio korišćen za odvoz metalnog otpada i guma, dok je bila planirana revitalizacija deponije. Smeće se vozi donjim putem, vatra na gornjem dijelu nije ugašena.Ništa nije urađeno po tom pitanju da se ugasi vatra, osim što se smeće ne vozi gore. Zatražili smo sastanak sa direktorom Čistoće, tvrdi Vuković.

Kako je naveo, mještani hitno zahtjevaju da se vatra što prije ugasi i da se deponija potom održava kako ne bi ponovo došlo do požara.

– U slučaju da se niko ne odazove od lokalne uprave ne ostaje ništa drugo nego blokada deponije, što ne bismo željeli da se dogodi,  jer svi živimo u Novom i volimo  da grad bude čist. Ne želimo da pravimo problem, ali će se definitivno  morati nešto uraditi po pitanju deponije, koja bi trebalo da se makne ,  kazao je Vuković.

Opština i preduzeće Čistoća su organizovali proširenje puta kroz deponiju sa donje strane i kamioni u tom dijelu dovoze komunalni otpad.Učinjen je napor da se problem deponije riješi, potvrdio je novinarima direktor doo Čistoće Herceg Novi Vladimir Arsić:

 –  Mi smo deponiju doveli u pristojno stanje. Potrudili smo se. Opština je izašla u susret nama, da pokušamo da riješimo pitanje prilaznog puta u donjem dijelu deponije. Ti radovi su pri kraju, put je proširen. Investicija je koštala 20.000 eura. Naši kamioni bez problema odlaze dolje, deponuju dio otpada u mrtvom dijelu,  jer je stari dio bio zapaljen, prije desetak,  petnaestak dana.Sad konačno aktivacijom  mehanizacije uspjelo je  da se sanira taj prostor, Redovno se taj gornji dio pokriva zemljom. Bageri reaguju gore, otkopavaju dio deponije i zatrpavaju ta žarišta nastala dejstvom metana, kao što je slučaj sa svim deponijama, naveo je Arsić.

Arsić  je potvrdio da još postoji taj dim. Količna dima se smanjila. Mjesto  Ubli su u neposrednoj blizni i  shvatamo njihov problem i pokušavamo na svaki način da regulišemo. Nadamo se da se kompletno deponovanje radi na onom mrtvom dijelu i nadamo se da više neće biti problema, kao što je bilo u prethodnom periodu. Razgovarali smo sa g.  Vukićevićem (Goran Vukićević, predsjednik MZ Ubli), koji je zaposlen kod nas, prati proces rada i vrlo dobrlo poznaje situaciju na terenu, naveo je Arsić,podsjećajući da je na Ublima stalno nastanjeno  troje, četvero ljudi drugi dolaze u svoj kraj.Problem kad se dim spusti na Ubli i tada se pod dejstvom vjetra širi  na drugu stranu , što je dobro da  se ne zadržava dugo nad selom.

1 komentar

  1. Ima malo vise nego 3-4 ljudi,a na drugu stranu zar je bitno koliko je ljudi,ovi drugi sto dolaze oni se ne racunaju da borave gore. Najbolje bi bilo da ih zatrpami sve gore.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com