DruštvoIzdvojeno

DELEGACIJA KOMUNALNIH PREDUZEĆA IZ NORVEŠKE U POSJETI OPŠTINI HERCEG NOVI

Opštinu Herceg Novi danas je posjetila devetočlana delegacija norveških komunalnih preduzeća u okviru realizacije projekta, koji su pokrenuli na otkrivanju i sanaciji kvarova na specijalnim vozilima koja su oni tokom decenija donirali  gradu i preduzeću Čistoća.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Danijele Đurović, riječ je o komunalnim preduzećima iz Norveške sa kojima imamo dobru saradnju već dugi niz godina.

-Ta saradnja je počela sa gradom pobratimom Levangerom i to prijateljstvo traje više decenija. Zahvaljujući norveškim prijateljima dobili smo veliki broj specijalnih vozila i opreme , koja su značajna za  komunalno preduzeće. Delegacija iz devet norveških produzeća sa kojima smo prije dvije godine započeli projekat ANIN, vezan je za ideju pomoći održavanja specijalizovanih vozila za komunalni sektor. U okviru projekta obezbijeđena su sredstva, nabavljeno je posebno vozilo za detektažu, odnosno,  otkrivanje kvarova na specijalnim vozilima, koje su oni donirali. U taj projekat uključeni su gradovi iz regije: iz Crne Gore  je Herceg Novi,  iz Srbije Gornji Milanovac,  iz Bosne i Hercegovine su Mostar,  Jablanica, Konjic i Nevesinje.

To specijalno vozilo za detektažu je stacionirano u Konjicu i dva mehaničara obučena  da otklanjaju kvarove na specijalnim vozilima, prvenstveno onim, koji su donacija  prijatelja iz Norveške, shodno njihovim programima održavanja. Članovi delegacije su prethodno bili u Mostaru i Konjicu. I  naši predstavnici su bili  na tim sastancima.

U najavi  postoji drugi oblici saradnje, koji će rezultirati novoj pomoći u opremi i mehanizaciji hercegnovskom   preduzeću.

Direktor DOO „Čistoća“ Herceg Novi Vladimir Arsić je objasnio da je riječ o  rezultatima dugogodišnje dobre saradnja sa gradom Levangerom, odnosno, gospodinom Per Jarle,  koji je i počasni građanin Herceg Novog.

-Ta saradnja je rezultirala brojnim donacijama, na sastanak je dovela direktore preduzeća iz Srednje Norveške. Pokušali smo da uspostavimo saradnju, koja će  ubuduće dati  obrise donacija, interes obje strane u procesu kroz zajedničko održavanje i suport sa njihove strane našeg voznog parka. Iskreno se nadamo da ćemo tim potezima regulisati jedan od najvećih problema u Čistoći, obzirom na godine starosti vozila u voznom parku i tekućih problema radne snage, odnosno, specijalista na održavanju vozila. Oni imaju formiran tim mladih ljudi. U Konjicu  je  centar  za regiju  i tamo se obavlja  obuka  osoblja iz Herceg Novog. U stalnoj su komunikaciji, kako bi se  definisali sva pitanja i probleme, koji se javljaju na vozilima. Troškove kompletne obuke će snosti preduzeća u Norveškoj, a mi ćemo dobiti osposobljene ljude za brze i adekvante intervencije  u slučajevima otkazivanja rada  kamiona.  Nadamo se da ćemo uspjeti  da ideju realizujemo  do 2021. godine do kada  traje projekat, očekuje Arsić.

Arsić je uvjeren da će radnici Čistoće steći vrijedna zanja i vještine. Norveški prijatelji su zainteresovani za nastavak podrške određenim  aktivnostima Čistoće u  Reciklažnom centru, za deponovanje  otpada u maksimumu, kao i donacijama u opremi za komunalni sektor.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com