IzdvojenoKultura

DAVOR ČAMDŽIĆ: U KLUBU ORKA USKORO – VEČERI POEZIJE I VINILA

Davor Čamdzić, umjetnički rukovodilac sve popularnijeg kluba Orka,  u Starom gradu na stepeništu Sima Matavulja  broj 4, bio je gost Svijeta kulture radio Herceg Novog, ponudio osvrt na brojne već realizovane muzičke programe, ali i seriju onih koji tek čekaju publiku u ovom omalenom ali izuzetno prijatnom prostoru.

Najavio je četvrti dio serijala „Jedan autor, jedna slika“ koji je posvećen dugoj istoriji Meksika, mitovima, legendama, umjetnosti ove zemlje i objasnio da je uglavnom riječ o umjetničkim programima tipa Art filma koji ide utorkom i nedeljom, te muzičkih programa koji su na redu  petkom od 21 sat.

-U poslednje tri godine odradili smo više serijala kada je u pitanju savremena muzika i zvuk bilo da je u pitanju rok ili neki njegovi podžanrovi. Počeli smo sa serijalom koji je bio posvećen džezu, kao jednom od najvećih propagandnih poruka kada s u pitanju SAD uz koka kolu, svakako je i džez  izvozni artikal SAD-a. Nakon toga smo prešli na kolekciju istraživanja bluza kojem sam ja i postvetio svoju drugu knjigu “Ko je ko u bluzu”  koju sam objavio u julu. Promocija je bila ispred kluba Orka.  Knjiga je objavljena zahvaljujući  donacija  samih članova, prijatelja i poštovaoca onoga što Orka radi. Nakon toga radili smo serijal sander roka, potom serijal posvećen kantautorima 70-tih  i 60-tih godina XX vijeka na području SAD-a i britanskih ostrva. Sada smo  završili serijal koji je bio posvećen prog roku, njegovom sinfo rok kombinacijama koje su povezane  sa rok pokretom  kraja 60-tih sve do sredine 70-ih godina. Ono što je počelo juče (petak)  je  program teksaških trubadura, inače  biće naslovljen „Drumovi slomljenoga srca“ sve od današnjeg datuma do kraja maja obrađivaćemo te vrhunske majstore  bogate teksaške kantri scene, preciznije, dva njena (čini nam se) ključna podžanra: Outlaw country movement (odmetnički kantri) i Progressive country. Upoznaćemo se sa najvažnijim autorima ovih idioma, slušaćemo i gledati njihovu muziku i poeziju. Tu su svakako i druge umjetničke  aktivnosti budući da smo nedavno počeli sa serijalom posvećenim velikim majstorima platna. Do sada smo obrađivali gotiku i romaniku, potom Endi Vorhola i pop art, radili smo klasicizam u umjetnosti.  Jako su posjećeni programi, ima dosta znatiželjnika. radimo i internacionalnu kuhinju, ali taj program nije čest. Planiramo da uskoro  radimo i večeri poezije i proze. Ovih dana imaćemo i promotivno prikazivanje filma snimljenog na promocije moje knjige, a koji je radio Aleksandar Saša Ljubovski iz Moskve, priča Davor Čamdžić.

On podsječa i da su u klubu „Orka“  gostovali  velikani kada je u pitanju ruski blog sastav „Kukuruza“ koji je nastupao i u Bijeloj kući, pred američkim predsjednicima.

-Gostovao je i frontmen sastava, gitarista i bendžoista Aleksej Šepeljev sa svojom suprugom Irinom. To je bio predivni angažman. Gost „Orke“ bio je i  Dragomir Đorđević Karlo ali i naši drugari iz Muzičke škole, podsjeća Čamdžić.

I filmski programi su prema njegovim riječima uglavnom  alternativni.

-Riječ je o filmovima sa prostora Evrope, nešto sa bliskog i dalekog istoka tako da program nije baziran na klasičnoj holivudskoj recepturi i priči. Riječ o zivotnim pričama , subdbinama, pa svi ljudi mogu nađu sebe.

Sudeći po navedenim programima „Orka“  i njihovi programi imaju odličan kurs a posebna poslastica biće uskoro  programi naslovljeni „vrijeme vinila“  koji će biti prilika da svi koji to žele predstave svoje sačuvane ploče.

Eto izazova kome će istinski zaljubljenici dobre muzike rado odgovoriti.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com