DruštvoEkonomija

DANIJELA ĐUROVIĆ:  OPŠTINA OBEZBJEDILA USLOVE ZA HITAN TEHNIČKI PRIJEM KOMPLETNOG KOLEKTORA

Infrastrukturne aktivnosti planirane u lokalnoj upravi u periodu pred sezonu, uglavnom su završene, a aktuelan je završetak projekta kanalizacionog kolektora. Prema riječima potpredsjednice Opštine Herceg-Novi Danijele Đurović , slijede aktivnosti koje se odnose na  tehnički prijem kompletnog kanalizacionog kolektora i njegovog puštanja u funkciju.

– Opština i Društvo za izgradnju vodovodne  i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg-Novi, kao glavni investitor u ovom poslu,  obezbijedili su sve uslove da to bude hitno urađeno. Na izvođaču – kompaniji „Ćeltikćioglu“ je da obezbijedi svu papirologiju i tehničku dokumentaciju i, eventualno, da završi neke manje stvari, kako bi ušli u postupak tehničkog prijema. Nadamo se da će i to uskoro biti, vršimo veliki pritisak na izvođača, kaže Đurović.

U postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama zaposleni su radnici  doo Vodovod i kanalizacija Herceg Novi , koji u najvećem dijelu obavljaju posao na postrojenju nakon što je izvođač – konzorcijum „Mass/Gintaš“  krajem prošle godine napustio posao i postrojenje.  Đurović kaže da je zbog tehničkih problema na postrojenju,  KFW banka angažovala konsultantsku firmu EWEC iz Njemačke, koja će im četiri mjeseca pomagati u funkcionisanju sistema.   – Radnici Vodovoda maksimalno su posvećeni poslu u postrojenju.  Prije mjesec došli su konsultanti  iz Njemačke,  dali tehničke predloge za unapređenje sistema i prevazilaženje problema u turističkoj sezoni, do perioda kada,  ili ukoliko se bude vratio glavni izvođač na ovom projektu. U završnoj smo fazi dogovora sa predstavnicima „Mass/Gintaša“ kako bi oni ispunili obaveze i uslova koje im je Opština postavila, i da bi bili u mogućnosti se  vrate projektu.  Predstavnici konsultantske kompanije Ewek će tokom ljeta biti prisutni na postrojenju i  u dodatnim kontrolama.  Tako se ispunjava osnovna namjena i funkcija postrojenja, ali u krajnje napregnutim uslovima, jer nisu ispunjeni svi tehnički i konstrukcioni elementi,  koji su bili ugovoreni.  Obaveza izvođača (ako se bude vratio) je da završi projekat,  ali sa zaposlenim iz Vodovoda i uslugama konsultanta kojima se omogućava najosnovnije – da postrojenje funkcioniše,  objasnila je Danijela Đurović.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  procijenjeno je na 8,8 miliona eura. U probnu fazu rada pušteno je u maju prošle godine, gdje  se prečišćavaju otpadne vode  koje se slijevaju preko novog kolektora od Forte mare do Meljina.

Đurović je ocijenila da je važno  što je asfaltirana kompletna rivijera, sanirana javna rasvjeta i završeni mnogi elementi uređenja nakon izvođenja radova na kolektoru, pa su u tom dijelu obezbijeđeni uslovi za noramalno funkcionisanje  i doživljaj rivijere na najbolji mogući način. S druge strane, u lokalnoj upravi nisu zadovoljni dinamikom sanacije šetališta.

– Radovi koji se odnose na popločavanje dijela  Šetališta kasne, što definitivino ne zadovoljava naše kriterijume i na šta smo više puta oštro upozorili izvođače radova. Iako se očekuje da će za nekoliko dana popločavanje kod hotela Plaža biti završeno, ipak današnji datum za nas kao investitore, nije adekvatan , navela je Đurović.

Podsjećamo , radovi na izgradnji kolektorske i vodovodne mreže u organizaciji kompanije Ćeltikćioglu  počeli su u septembru 2012. godine dok su godinu kasnije počeli radovi na postrojenju.  Prvi rok za završetak radova na kolektorima istekao je u februaru 2014. godine ,potom su donesena četiri aneksa ugovora. Ukupna vrijednost projekta na izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastructure u Opštini Herceg Novi, procijenjena je na preko 28 miliona eura.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com