Kultura

DANI MUZIKE: KONCERT ZAGREBAČKOG KVARTETA OŽIVIO BAŠTU GRADSKOG MUZEJA

Novljani koji  pamte davne koncerte koji su održavani u bašti gradskog muzeja „Mirko Komnenović“ bili su oduševljeni sinoć povratkom na ovu jedinstvenu scenu, a sva publika bila je oduševljena nastupom Zagrebačkog kvarteta  koji se predstavio djelima Betovena i Ravela, tačnije njihovim gudačkim kvartetima.

Zagrebački kvartet u razgovoru za Radio Herceg Novi predstavio je Davor Filips, violinista.

-Zagrebački kvartet je u svojoj povijesti u ovih 100 godina nastupio na četiri tisuće koncerata. Ove godine Zagrebački kvartet obilježava stogodišnjicu. Najstariji je kamerni ansambl u Hrvatskoj, a spada među četiri najstarija gudačka kvarteta na svijetu. Imamo sreću da smo baš nas četvorica u sadašnjem sastavu slavili stotu obljetnicu. Generacije najboljih glazbenika su se mijenjale u Kvartetu, tako da se uspio održati baš zahvaljujući tome što nismo bili uvijek svi iste generacije. U tih 100 godina Kvartet je nastupio na svim kontinentima , u svim najvećim dvoranama na svijetu. Mi smo za stotu godinu odlučili da najviše nastupamo u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije. Slijedeće godine ćemo nastaviti vanjske turneje – rekao je Davor Filips.

Istakao je da je Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor najveća nagrada, ali su im najdraže nagrade one koje dobiju za koncert na nekom festivalu. To znači da je publika bila zadovoljna i da su odlično svirali.

Novljani i gosti mogli su da uživaju sinoć u djelima Betovena i Ravela.

-Betoven spada u repertoar našeg Kvarteta. Bečku klasiku- Hajdna, Mocarta, Betovena uvijek sviramo jer smatram da je to uvijek potrebno za nas kao umjetnike, i što se tiče kulture sviranja i preciznosti, to nam je bitno. Bečka klasika se uvijek svira. A Ravel je toliko dobro napisan da smo ga ove godine i snimili. Zagrebački kvartet je izdao jedan povijesni četvorostruki CD na kojem je, kroz ovih 100 godina, izabran najbolji snimak od svakog gudačkog kvarteta. Iz ovog sastava je to Ravel, i zato ćemo na svim nastupima ove godine svirati njegova djela – objasnio je Filips i kazao da izvode i djela savremenih autora.

-Svakako da izvodimo Šostakoviča, Prokofjeva, Janačeka, Šnitkea. U Zagrebu na bijenalu često izvodimo moderna djela iz 21. stoljeća. Neka nam se više, a neka manje sviđaju. Glazba napreduje tako da i mi moramo ići u korak sa tim – istakao je Filips.

Iako su prvi put na Danima muzike pohvalili su festival koji je kako kažu na visokom nivou.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com