Društvo

DAN SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ” U ČETVRTAK 21. MARTA

Dan škole u četvrtak (21. marta) obilježiće učenici i nastavnici Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić”. Tog dana prirediće svečanu akademiju u Dvorani Park u 19 časova i promovisati 60. broj školskog lista “Iskra”.

Poklon za rođendan školi je mural sa likom Ivana Gorana Kovačića, koji krasi jedan od zidova ove ustanove, a rad je učenice Adrijane Lepetić i mentorke Ksandre Popović.

Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ uspješno nastavlja tradiciju hercegnovskih srednjih škola koje su u ovom gradu nastajale tokom XIX i XX vijeka. Preteča ove škole je Srpska pomorska zakladna škola osnovana 1858. godine sa dva smjera: pomorskim i odsjekom za izučavanje jezika. Potom je osnovana Niža privatna gimnazija 1919. koja će 1922. godine ukazom Ministarstva prosvjete, biti pretvorena od privatne četvororazredne škole u državnu četvorogodišnju nižu srednju školu. Realna (viša) gimnazija je u Herceg Novom počela da radi 1953.godine kao samostalna škola, kada su otvoreni peti i šesti razred. Objedinjavanjem Gimnazije, Ekonomske škole i Škole učenika u privredi 1971.godine, formiran je Školski centar „Ivan Goran Kovačić“ u kome su se obrazovali profili kadrova gimnazije, ekonomske škole, škole za VK radnike, ugostiteljsko – turističke struke, trgovačke škole i škole ličnih usluga. Kao J.U. Srednja mješovita škola registrovana je školske 2004/2005. godine.

Od 1964. godine nosi ime pjesnika, esejiste i učesnika NOR-a Ivana Gorana Kovačića, a Dan škole se tradicionalno obilježava 21. marta u spomen na dan njegovog rođenja.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com