DruštvoEkonomija

DAN REGIONALNOG VODOVODA: PROJEKAT KOJI JE PROMJENIO CRNU GORU

Projekat koji je promjenio Crnu Goru naziv je svečanosti koju je organizovao Rregionalni vodovod Crnogorskog primorja povodom obilježavanja Dana ovog javnog preduzeća. Riječ je o projektu koji je prije šest godina obezbjedio stabilan sistem vodosnadbjevanja za primorske opštine sa izvorišta Bolje sestre pored Skadarskog jezera.
Svečanosti u hotelu Regent u Porto Montenegru prisustvovali su najviši predstavnici Vlade, diplomatije i brojne druge visoke zvanice.
Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić predstavio je značaj projekta bez kojeg nisu mogući  drugi projekti i investicije na primorju jer je voda najvažnije životno pitanje. U prilog tome i činjenica da je u svijetu sve manje pitke vode, a Crna Gora ima izdašna izvorišta i po mišljenju stručnjaka sa kvalitetnijom vodom od francuskog brenda Evian.
Od turizma će ove godine biti generisano oko 859 miliona eura rekao je Branimir Gvozdenović ministar održivog razvoja i turizma i naglasio važnost projekta kao što je regionalni vodovod:
-Nadam se da će pomoću ovog projekta koji je promjenio Crnu Goru i ostalih infrastrukturnih projekata ali i zahvaljujući novim zakonima u komunalnoj oblasti crnogorsko primorje imati kompletnu komunalnu opremljenost do 2020. Godine, što će je izdvojiti na području Mediterana kao vodeću turističku destinaciju, istakao je Gvozdenović.

Upravo je regionalni vodovod najveći infrastrukturni projekat od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. Godine, rekao je predsjednik Vlade Milo Đukanović. On je istakao da je zahvaljujući takvom projektu mnogo toga učinjeno da se poboljša turistički razvoj i ostvarivanje prometa, što opet utiče na sveukupni razvoj privrede.
-Samo u Herceg Novom i Tivtu se od turističkih investicija i projekata kao što su Porto Montenegro, Luštica bay i Porto Novi ostvaruje oko 2 milijarde eura, rekao je Đukanović.
On je istakao da je prije šest godina imao čast da pusti u rad sistem regionalnog vodovoda koji, sa 1100 litara u sekundi, vodom snadbjeva sve primorske opštine. U toku je i priključenje Herceg Novog, što je posebno važno uzimajući u obzir brojne investicije koje se odvijaju u Herceg Novom koji uz Tivat predstavlja dva veća turistička gradilišta u Evropi, istakao je Đukanović.
-Trenutno se radi na investiranju dva nova cjevovoda od Tivta prema Budvi i proširenju kapaciteta regionalnog vodovoda. To znači da će sa postojećih 330 litara potencijalna mogućnost povećanja iznosti 750 litara u sekundi, a sve će to uticati na bolji razvoj turizma i kompletne privrede, rekao je Đukanović.
Voda je prve A klase, a izdašnost izvorišta dovoljna ne samo za Crnu Goru već i za zemlje u okruženju, poručeno je na večerašnjoj svečanosti.
Podsjetićemo, ugovor između naše Opštine i Javnog preduzeća Regionalni vodovod je potpisan prije tri godine sa predviđenim dotokom od oko 200 litara u sekundi za potrebe snadbjevanja vodom potrošača na Rivjeri i Luštici.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com