DruštvoIzdvojeno

“DAN OTVORENIH VRATA” U CENTRU BEZBJEDNOSTI POSVEĆEN MATURANTIMA

U hercegnovskom Centru bezbjednosti danas je organizovan Dan otvorenih vrata za maturante novske srednje škole kako bi im predstavili uslove upisa i školovanja na Policijskoj akademiji. Još jedan važan segment kojem je danas posvećena pažnja je položaj žena u policiji.

Pored redovnih aktivnosti službenika Centra bezbjednosti Herceg Novi u organizovanju i održavanju radionica učenicima osnovnih i srednje škole, prvi put informišu maturanate srednje škole koji su zainteresovani da dalje školovanje vežu za policijski posao, kazala je Dajana Balić policijska službenica stanice policije Centra bezbjednosti Herceg Novi.

Objašnjavamo im koji su uslovi upisa Policijske akademije, na šta da obrate pažnju, koju vrstu testova polažu, a ako se odluče za, na primjer, kriminalistiku, šta ih tada očekuje. Tu smo da podjelimo sa njima sve što ih interesuje u vezi obavljanja ovog posla, da im pomognemo, posavjetujemo ih. Policijski posao je veoma odgovoran i prvenstveno ga treba voljeti. Smatram da trebaju da se okušaju jer mi ne radimo samo represivni dio već i preventivni, a u toj prevenciji ima dosta lijepih stvari. Služimo narodu, služimo građanima i to je ono što je, po mom mišljenju, najbitnije u obavljanju policijskog posla, kazala je Balić.

Posebnu pažnju ona je posvetila položaju žena u policiji koje, kako smatra, trenutno nisu na onom mjestu na kojem bi trebalo da budu

Mali je broj žena koje se bavi ovim poslom, statistika pokazuje da je to trenutno nešto više od 10 %, a na starješinskim mjestima ih je još manje. U poslednje vrijeme se taj broj povećava, što je veoma bitno. Pozivam učenice završnog razreda srednje škole da razmisle o policijskom poslu jer su žene, kako u ostalim sferama, tako i u policiji veoma bitne, treba da se bave svim poslovima i da se ispoštuje rodna ravnopravnost. Kada govorim u svoje ime, veoma sam zadovoljna odnosom i radom sa kolegama. Generalno, smatram, da bi položaj žena u policiji mogao i morao biti bolji, a to se tiče i kolektivne svijesti i razumjevanja žena u ovom poslu, istakla je Balić.

Službenici Centra bezbjednosti redovno održavaju radionice u školama kako bi učenicima srenuli pažnju na veoma bitne teme i probleme.

Teme o kojima sa njima razgovaramo tiču se vršnjačkog nasilja, zloupotrebe droga, bezbjednosti saobraćaja, posebno za prvačiće, ali i druge teme koje su u datom trenutku bitne imajući u vidu savremenu problematiku koja se odnosi na korišćenje internet i društvenih mreža. Održan je i Dan otvorenih vrata u oktobru koji je bio namjenjen građanstvu, a cilj je približiti policijski posao građanima i umanjiti eventualni jaz između građanstva i Uprave policije. Dobra praksa je i prijem građanstva svakog četvrtka kod načelnika CB HN jer je to još jedna potvrda da su svi zaposleni u Upravi policije tu da im pomognu, tu smo zbog njih i u njihovom interesu, kazala je Balić.

Kako najavljuje, u narednom periodu planirane su radionice u kojima je akcenat na srednjoškolcima sa kojima planiraju razgovor pred proslavu maturske večeri, zabrani vožnje pod dejstvom alkohola, ponašanje tokom proslave i savjet da se u slučaju bilo kakvih problema mogu obratiti pripadnicima Uprave policije. Tu su i savjeti o ponašanju na maturskim ekskurzijama posebno ako se odvijaju u stranim državama, da treba da ispoštuju njihove zakonske regulative.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com