DRUŠTVO

DAN NOVINARA CRNE GORE

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. kada je izašao prvi broj lista “Crnogorac”.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, čestitao je Dan novinara Crne Gore sa porukom da je poštovanje vrijednosti i principa slobodnog i profesionalnog novinarstva od značajnog uticaja za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupnog napretka svakog društva.

-Podsjetimo ovom prilikom da novinari, između ostalog, u ime građana otkrivaju i ukazuju na probleme, traže rešenja od nadležnih, podstiču promjene, promovišu ljudska prava, afirmišu načela i vrijednosti jednakosti, tolerancije i nediskriminacije i “drže budnim” institucije sistema, a sve u interesu javnosti”, navodi se u saopštenju ombudsmana.

U skladu sa tako značajnom ulogom novinara, Zaštitnik ukazuje na obavezu posvećenosti i istrajnosti nadležnih organa javne vlasti da učine sve kako bi obezbijedili i unaprijedili uslove rada i položaj pripadnika ove važne profesije, kako u smislu bezbjednosnih pretpostavki tako i radno-pravnog i ekonomskog statusa.

“Istovremeno očekujemo da profesionalizam, objektivnost i odgovornost, kao neupitni postulati novinarske profesije, neće popustiti pred izazovima i interesima koje stvara i nameće društveno-politički kontekst. U tom pravcu, neophodna je i veća saradnja unutar same medijske zajednice, kako bi se uticalo na očekivane promjene, koje se tiču poštovanja strukovnih načela i postupanja. Iako aktuelni događaji povremeno dovedu do polemike po pitanju kvaliteta medijskih sadržaja, ono o čemu ne smije biti polemike je neprihvatljivost bilo kog vida pritiska na novinare i uređivačku politiku medija”, naveo je Bjeković.

NIKOLA MARKOVIĆ, DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO “VELJKO VLAHOVIĆ”  UDRUŽENJA NOVINARA CRNE GORE

Nikola Marković, zamjenik urednika Dnevnog lista “Dan” dobitnik je nagrade za životno djelo “Veljko Vlahović” koju dodeljuje Udruženje novinara Crne Gore, saopšteno je iz tog  udruženja.

“Nagrada za reportažu “Boško Pušonjić” pripala je Saši Jevriću reporteru Srpske RTV. Prvu  godišnju nagradu  za 2019. ravnopravn odijele dijele Boro Odalović i Aleksandar Ćuković. Druga godišnja nagrada za 2019. pripala je Aleksandru Vujoviću, novinaru Svetigore”, navedeno je  u saopštenju Udruženja novinara Crne Gore.

Iz tog udruženja su takođe rekli da je žiri u sastavu Nikola Pejović (Svetigora – predsjednik) i članovi Miomir Bošković (RTCG) i Novica Đurić (Politika), jednoglasno odlučio da za 2019. dodijeli ove nagrade.

RAJKO CEROVIĆ, DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO „CRNOGORAC“ DRUŠTVA CRNOGORSKIH NOVINARA

Povodom 23. januara, Dana crnogorskog novinarstva, Društvo crnogorskih novinara dodijelilo je priznanja najboljima. Prema odluci Društva, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo „Crnogorac“ je novinar i publicista Rajko Cerović.

“Godišnju nagradu dobili su Petar Ljucović, iz RTCG, kako i Slobodan Bobo Čukić novinar Pobjede. Nagrade za najboljeg mladog novinara dobili su Stojan Stamenić iz Pobjede i Bojan V. Đinović, novinar Radija Crne Gore”, istaknuto je iz Društva.

Godišnja nagrada za putopisnu reportažu pripala je Edinu Krniću.

“Nagrada za doprinos razvoju crnogorskog novinarstva pripala je Ameru Ramusoviću, Portalu Analitika i Romskom radiju iz Podgorice. Diploma za doprinos vizuelnom i voditeljskom izrazu pripala je Mariji Razić novinarki TVCG. Kolašinske novine dobile su diplomu za doprinos razvoju lokalne štampe, dok je povelja za afirmaciju programa na albanskom jeziku na Javnom servisu pripala Musi Đokaju”, saopšteno je iz Društva crnogorskih novinara.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com