IzdvojenoKultura

„CVRČAK I MRAV“ POKLON GRADSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU POVODOM ZAVRŠETKA ŠKOLSKE GODINE – SREĆNO!

Predstava „Cvrčak i Mrav“ , koju je prema tekstu Milene Depolo režirao Branko Ilić, biće odigrana sutra u 17 sati u Dvorani „Park“ kao poklon  hercegnovskog Sekretarijataza kulturu povodom završetka školske godine.

U predstavi koja je rađena u koprodukciji Teatra mladih, Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor, Gradskog pozorišta, Herceg festa i Budva Grad teatra igraju: Branka Femić-Šćekić, Katarina Krek, Goran Slavić i Branko Ilić koji potpisuje i režiju prema tekstu  Milene Depolo.

-Dok je trajalo ljeto, Mrav je vredno radio i pripremao zimnicu, dok je Cvrčak bezbrižno pevao i zabavljao se, ne misleći na nastupajuću zimu. Kada je ona stigla, Mrav je mogao da se opusti i uživa u plodovima svog rada, dok je Cvrčak gladovao i smrzavao se. Mnogo je vremena prošlo od kada je Ezop ispričao svoju čuvenu basnu sa čuvenim naravoučenijem. I – u redu, slažemo se, treba biti vredan. Međutim, danas je potrebno ispričati ovu priču iz nešto drugačijeg ugla. A mi, koji se bavimo umjetnošću, možemo da je ispričamo samo iz ugla umjetnika. Mi „cvrčci“, ne možemo a da ne postavimo pitanje da li je naša muzika, pozorište ili bilo koja druga umetnost manje značajna od tih, prema opšteprihvaćenom shvatanju, ozbiljnih profesija… A kada smo postavili to pitanje, došli smo do mnogo zanimljivih odgovora. Nećemo vam reći koji su, jer čar pozorišta (i umjetnosti uopšte) je upravo u tome da svako dođe do svojih odgovora, bio on Cvrčak ili Mrav, piše autorka teksta Milena Depolo

Reditelj, Branko Ilić kaže da je  ova dramatizacija Ezopove basne za djecu koja su u današnje vrijeme zatrpana obavezama i ne stižu da se igraju, za stariju djecu koja su na pragu odrastnja i počinju da se bune protiv svojih autoriteta i za sve autoritete ovog svijeta (roditelje, nastavnike, direktore, političare…) da shvatate da je potrebno, dobro i zdravo buniti se protiv autoriteta…

-Cvrčak je umjetnik, a to zanimanje nije baš popularno, bar kod nas. Ako slučajno u životu odlučiš da budeš Cvrčak, sve će biti protiv tebe, osim tebe. I možda će ti biti teško, ali umjetnost će ti olakšati. Daće ti snage da izdržiš, daće ti slobodu da kažeš, daći ti širinu da razumiješ i daće ti zadovoljstvo da uživaš.

Biti vrijedan je dobra osobina i rad je važan, ali jednako važna je i igra. Jedan cvrčak Herman Hese kaže da se u životu ne mora ništa, samo se mora biti srećan, poručuje  Ilić.

Muzika  za predstavu „Cvrčak i mrav“  djelo je sastava „Who See“, a aranžman za song „Koji sam ja kralj“ uradio je Peđa Nedeljković.

Ulaz na predstavu je slobodan. Svim hercegnovskim đacima, nastavnicima roditeljima – srećan raspust!

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com