Društvo

“CRVENI SURLAŠ” I DALJE UZIMA DANAK

Radnici sektora zelenila u Komunalno stambenom preduzeću nastavili su tretiranje  palmi zaraženih „crvenim surlašem“. Pored ovog veoma značajnog procesa zaštite palmi kojih u našoj opštini imaoko 1 200, u toku su i aktivnosti orezivanja kao i uklanjanja osušenih stabala. Do kraja mjeseca očekuju da stigne i biodrobilica.

Svaki tretman palmi koje su napadnute štetnim insektom, rade isključivo po nalogu fitosanitarnog inspektora, kazala je v.d. direktorka Komunalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

-Problem je palma koju je napao „crveni surlaš“ u Parku Boka, s obzirom na to da nalog daju vlasniku površine na kojoj se nalazi, a ovdje je riječ o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Moraće hitno da iznađu rješenje, kako bi što prije započeli tretman. Ekipe su u poslednje vrijeme tretirale palme kod tvrđave Forte Mare i preko puta kafea Tač, dok je palma u Ulici Braće Grakalića podvrgnuta dendrohirurgiji. Isti proces obavljaju i na palmi kod kuće „dva lava“ uz poštovanje kompletne procedure zaštite, kazala je Konjević.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/09/OKINUTA-PALMA.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Ona je istakla de će narednih dana direktno pregovarati, prema metodi neposredne pogodbe, tokom javne nabavke sa ponuđačima za dostavljanje biodrobilice u vrijednosti oko 15.000 eura, tako da bi do kraja septembra mogli dobiti dugo očekivanu mašinu za kompostiranje.

Po nalogu Komunalne policije uklonili su oštećena stabala na Savini i duž rivjere, kazala je Konjević.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/09/hrast.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] -Preostalo je da realizujemo još dva zahtjeva. Narednih dana uklonićemo hrast u  dvorištu crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj kao i stari i osušeni čempres preko puta kuće „dva lava“. Podršku će nam pružiti Komunalna policija, koja će regulisati saobraćaj dok radovi budu trajali, istiće Konjević.

Slušaoci javljaju da su dva oštećena stabla i u ulici Partizanski put. Problem su prijavili nadležnima i očekuju da će brzo reagovati jer, kako navode, strahuju za bezbijednost prolaznika i odvijanje saobraćaja  prema Škveru.

Foto: Komunalno – stambeno preduzeće

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com