Kultura

CRTEŽI NERE PLETIKOSIĆ U GALERIJI “JOSIP BEPO BENKOVIĆ”

Nova izložba očekuje nas u galeriji „Josip Bepo Benković“, gdje će se sutra (utorak, 20. novembar) hercegnovskoj publici crtežima predstaviti Nera Pletikosić.

U uvodnom tekstu kataloga o radovima Nere Pletikosić istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik između ostaloga navodi:

„…Pletikosićeva je pesnikinja sete i usamljenosti čovekove, ali i vere, nade, ljubavi. Ređaju se na njenim radovima deca, žene, muškarci, starost i mladost koja kao da čini jednu porodicu, ili možda, čak, album porodičnih fotografija. Jednu sliku, čovekovog bitisanja, smene generacija, života koji pobeđuje i starost i smrt.“

Nera Pletikosić  rođena  je 1990. godine u Subotici. Osnovne i master akademske studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je Nagrade “Otisak dlana” za rezultate postignute u oblasti umjetnosti u 2015. godini ( Subotica), Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Crtanje , kao i Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignut uspjeh u toku studija .

Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na mnogobrojnim umjetničkim kolonijama. Član je HLU Cro Art od 2015. godine i ULUS-a od 2016. godine. Radi kao likovni pedagog u OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici.

Izložbu Nere Pletikosić će sutra u 19:00 sati otvoriti Jasmina Žitnik, kustos galerije „Josip Bepo Benković“, a postavka će moći da se pogleda do 4. decembra, najavljuju iz Gradske galerije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com