IzdvojenoKulturaUncategorized

“COLLEGIUM MUSICUM” VEČERAS NA KANLI KULI – U DVORANI PARK NOVI YAMAHA KLAVIR

Na dan otvaranja 35. Međunarodnog festivala Dani muzike u Dvoranu „Park“ je dopremljen novi Yamaha klavir. Osim ove, dobra vijest je da će festival biti otvoren na  Kanli kuli, koncertom akademskog hora Collegium musicum – naslovljenim “Odjeci…”  a posvećenim našoj proslavljenoj dirigentkinji,  Novljanki Darinki Matić Marović.

Atmosfera u Dorani “Park” je danas bila izuzetna – a oko novog klavira okupili su se rukovodstvo i zaposleni u Herceg festu, štimer ali i  selektor i umjetnički direktor Dana muzike, pijanista Boris Kraljević.

 

 

 

 

 

 

Radost je bila jasno čitljiva u svakom trenutku a posebno je ohrabrujuće zvučala Kraljevićeva  poruka: nećemo na ovome stati,  glavni grad Boke, Herceg Novi, zaslužuje još barem jedan ovakav instrument, za Muzej.

Vjerujemo da će i ta zamisao biti ostvarena baš kao što je uz jubilej festivala ostvarena davna  ideja o nastupu hora Collegium musicum.

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja je dirigent hora bila Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr  um. Dragana Jovanović, docent na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1999. godine bila angažovana kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora. Od 1971. godine do danas preko 300 studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu bile su članice ovog ansambla.

Collegium musicum je jedan od najeminentnijih horova u Srbiji. Do sada je održao preko 3000 koncerata širom zemlje i svIJeta (Španija, Portugal, Francuska, Belgija, Engleska, Irska, Norveška, Švedska, Nemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Grčka, Kipar, Turska, Pakistan, Avganistan, Iran, Indija, Mongolija, Kina, Tajvan, Južna Koreja, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Argentina, Brazil, Ekvador, Meksiko, Kuba i SAD).

Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva.

Za večeras na Kanli kuli odabrane  su  između ostalih kompozicije  Tajčevića, Rahmanjinova, Mokranjca, Proševa, Zaprova,  Tamindžića.

Potreba za stalnom modernizacijom i usavršavanjem muzičkog stvaralaštva dovela je do gubljenja izvorne tradicionalne muzike u mnogim evropskim zemljama. Slovenski narodi, sa druge strane, naročito na području Balkana, spadaju u jedne od rijetkih koji svoje tradiciono stvaralaštvo njeguju, odolijevajući modernim uticajima sa zapada…

Procvatom pravoslavnog hrišćanstva slovenski narodi počinju muzikom da izražavaju duhovne elemente i teme, u cilju slavljenja Isusa Hrista, Bogorodice i drugih svetaca. Tako duhovna muzika doživljava svoj procvat i biva neizostavni dio liturgija i hrišćanskih praznika. Veličanje Bogorodice i poimanje duhovnog pojanja oslikano je i u  kompozicijama Bogorodice djevo nepoznatog ruskog autora i Rahmanjinova. Suptilnost, mir i spokoj koji donosi harmonski sklad ovih kompozicija doprinose tome da se kao takve smatraju biserom pravoslavne duhovne muzike.

S. Mokranjac, poznat i kao ,,klasik srpske muzike“, jedan je od najznačajnijih muzičkih ličnosti u Srbiji na prelazu iz 19. u 20. vek. Implementiranjem srpskog nacionalnog duha u klasičnu muziku Mokranjac oblikuje tadašnje srpsko muzičko stvaralaštvo koristeći se normama zapadnoevropske muzike. Tako  sastavlja ciklus muzičkih rapsodija – Rukoveti, kojima se pridodaju Primorski napjevi, budući da strukturalno i formalno ne odstupaju od njih. Kompozicija Primorski napjevi sadrži osam vedrih i ljupkih durskih melodija poteklih sa primorja. Pored Rukoveti i mnogobrojnih stilizovanih srpskih melodija, Mokranjac daje važan doprinos i srpskoj duhovnoj muzici, što potvrđuje i Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Makedonski kompozitor i profesor Toma Prošev unosi savremene tokove zapadnoevropske muzike, budući da se školuje u Parizu kod Nađe Bulanže. Upravo savremena izražajna sredstva mogu sa sagledati u Musandri, gde preovladava šapat uz raznorazne zvučne efekte iza kojih se proteže melodija atonalnog sklopa, netipična za makedonsku narodnu baštinu.  Sa druge strane Zapro Zaprov takođe stvara pod uticajem savremenih muzičkih sredstava, ali sa jasno vidljivom potrebom čuvanja i njegovanja makedonskog narodnog prizvuka, koji se može jasno uvidjeti u melodiji frule. Sinteza tradicionalnog i savremenog, disonantnosti sa povremenim konsonantnim epizodama, nagla smjena raspoloženja i primjena poliritmije samo su neka od obeležja kompozicije Livada.

Vlaška narodna pjesma Mndra Mja nas vodi u lirsku atmosferu, budući da mladić peva o svoj dragoj opisući njenu savršenu lepotu.

Krajiške pjesme svojim epskim karakterom predstavljaju muzičku tradiciju Dalmacije i Hercegovine. Karakteristično za ove pjesme jeste ,,ojkanje“ – tehnika specifičnog izvođenja slogova hoj, voj, oj tremolom ili kraćim melizmima.

Tri šaljive minijature iz Crne Gore donose jasne harmonske sklopove, homofonost koja zahtijeva kompaktnost i disciplinu vokalnog pevanja, dok su Bačke pošalice interesantne po šaljivom karakteru iskazanim primjenom govornog pjevanja i čestim dijalozima među glasovima koji se umeću među konsonantne epizode.

Početak koncerta je u 21 i 30 na Kanli kuli. Horom Collegium musicum diriguje maestra Dragana Jovanović,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com