Društvo

ČLANOVI PK „SUBRA“ NA „MOBI“ U KONAVLIMA

Ovog vikenda u Konavlima su organizovane, u okviru manifestacije  „Moba 2018“, suvozidne radionice u Grudi i Ćilipima, gdje su  obnavljane međe terasastih dolaca, odnosno kućerice – stare  poljoprivredne ostave, poznate po okrugloj osnovi i gradnji isključivo  u kamenu, bez vezivnog materijala. Na „Mobi“ je bio prisutan i
planinarski klub „Subra“, budući da se između svojih osnovnih  aktivnosti bave i očuvanjem ovog važnog segmenta agrikulturnog  pejzaža Orjena, saopštavaju iz PK “Subra”.
Gradnja na suvo, zajednička je crta Mediterana i submediteranskih krajeva, a sve je atraktivnija i kao dio turističke  ponude. Objekti građeni na ovaj tradicionalni način najbolje  oslikavaju jadransko priobalje i jedan su od njegovih nerazdvojnih  simbola.
Kućerice, prisutne sa obje strane Jadrana, pod ovim ili onim nazivom i građene u različitim lokalnim varijantama, na Orjenu, osim u  toponimu „Kućerice“, nisu prisutne, ali jeste taj način gradnje,  upotrebljen za krov bistjerne na Žukovici, u okolini Vrbanja. Naše učešće u radionicama, nastavak je saradnje sa veoma aktivnim  udruženjem za očuvanje suhozidne gradnje „Dragodid“, odnosno
početak saradnje na istom planu sa susjednim Konavlima.
Napominjemo da  prvu aktivnost u gradnji na suvo imamo već 7. i 8. jula, kada na  Orjenskom sedlu, zajedno sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena,  organizujemo manifestaciju „Naš krš“, sa planinarskim programom  vezanim za krš, okruglim stolom „Krš i održivi razvoj  destinacije“, ali i sa III Prvenstvom Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com