Društvo

ČLANOVI NOVINARSKE RADIONICE OŠ „DAŠO PAVIČIĆ” U POSJETI RADIJU

Članovi novinarske radionice OŠ „Dašo Pavičić“ Jovana Jančić, Nađa Čolpa, Ivana Gatalo i Andrija Starčević, i njihova profesorica Sandra Seferović, bili su nam danas u posjeti. Pored priče o novinarstvu, obilaska prostorija Radija HN i upoznavanja sa načinom rada, izdvojili su malo vremena da budu gosti našeg programa.

Ovi mladi, vrijedni ljudi i njihova nastavnica, stvaraju Zidne novine, imaju svoj blog, učestvuju u radu školskog razglasa i stvaranju „Svitanja“.

Literarna i novinarska sekcija je izborni predmet koji pohađaju učenici sedmog razreda, objašnjava Jovana Jančić.

U grupi nas je 19 i imamo jedan čas nedeljno. U prvom polugođu smo se bavili literarnom radionicom, a u ovom novinarskom. Naš predavač je nastavnica maternjeg jezika Sandra Seferović, kazala je Jančić.

Produkt rada članova novinarske radionice su Zidne novine, priča dalje Nađa Čolpa

-Objavljujemo ih jednom mjesečno i sve informacije su u vezi sa školskim dešavanjima. Svako od nas ima zadatak da napiše po tekst, pa tako pišemo vijest, izvještaj, reportažu, intervju…Posebnu pažnju naših čitalaca zaokupiraju rubrike posvećene humoru, zatim „da li ste znali“, preporuke za čitanje, sport. Zidne novine imaju svoj prostor na panou u holu škole, a objavljene su i u elektronskoj formi na našem blogu, kazala je Čolpa.

Novinarstvo je veoma zanimljivo Ivani Gatalo i to je poziv kojim bi voljela da se bavi u budućnosti.

-Literarna i novinarska radionica je izborni predmet koji je prvi put uveden ove godine. Sam naziv zvuči zanimljivo pa me je zaintrigiralo šta sve taj predmet nudi. Novinarska profesija mi je veoma zanimljiva i voljela bih da se bavim tim pozivom, otkrila nam je Ivana koja kaže da je najviše interesuje sfera politike.

Osim na časovina novinarske radionice Andrija Starčević ima zaduženje i u radu školskog razglasa

-Ove nastavne godine učenici naše škole su dobili razglas, a članovi naše radionice privilegiju da budu urednici programa. Odabrani tim bira muziku koju puštamo za vrijeme velikog odmora. Jednom nedeljno čitamo tekstove na različite teme, kazao je Starčević.

Uz sve ovo imaju i blog „Inovativna učionica“ koji im služi da objave aktivnosti i najbolje tekstove članova radionice, priča profesorica Sandra Seferović.

-Na tom blogu imamo i prostor za elektronsku formu Zidnih novina. Prethodno polugodište smo, kada smo radili literarnu radionicu, imali gosta na času, dječijeg pjesnika i poznatog našeg glumca Dejana Đonovića. On nam je ukazao čast i bio sa nama, i bilo bi tužno da to nismo zabilježili i ostavili prostor u našim novinama, a lijepo je pohvaliti se na taj način. Bili smo i u Gradskoj biblioteci, tako da su djeca i o tome pisala. Učenici imaju mogućnost da učestvuju u stvaranju školskog lista „Svitanja“. Mi se trudimo da ovaj predmet ne bude djeci težak, opterećujući, već da im bude zabavno. Interesantno im je to što imaju priliku da rade intervjue sa poznatim ličnostima ovog grada. Tako je Nađa Čolpa upravo uradila intervju sa našom poznatom književnicom Bosiljkom Pušić, a Aleksa Kontić intervju sa našom pedagogicom Neđom na jednu od vrlo značajnih tema, a to je nasilje u školi. Trudimo se da djeca istinski osjete žar novinarskog posla, kazala je na kraju profesorica Seferović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com