Kultura

ČLANICE PJEVAČKE GRUPE KUD “SLOGA” NA FESTIVALU U NEVESINJU

Tri članice pjevačke grupe KUD „Sloga“ iz Đenovića učestvuju na Vaskršnjem festivalu srpske narodne pjesme u Nevesinju, koji organizuje Muzička škola „Sveti Roman Melod“.

Nakon trogodišnje pauze ponovo je oživljena manifestacija„Kol`ko snage humska zemlja ima 2019“, koja kroz pjesmu njeguje kulturni identitet srpskog naroda. Na takmičenju u tri uzrasne kategorije učestvuju kandidati iz Nevesinja, Gacka, Trebinja, Ljubinja, Berkovića i Herceg Novog .

Nakon obavljenih kvalifikacija i dvije polufinalne večeri u finalu bi trebalo da nastupi tridesetak najboljih učesnika. Anđela Vulović, Marija Vidaković i Teodora Božović, koje su, osim folklornog ansambla, članice pjevačke grupe „Sloge“, uspješno su započele učešće na ovom festivalu.

–  One se takmiče pojedinačno, u srednjoj kategoriji, a profesorica Marijela Milanović veoma je zadovoljna sinoćnim nastupom na prvoj polufinalnoj večeri festivala, na kojoj je učestvovalo ukupno 28 kandidata. Marija je otpjevala makedonsku narodnu pjesmu „Jovano, Jovanke“, Teodora srpsku narodnu pjesmu „Kosovski božuri“, a Anđela narodnu pjesmu sa Kosova i Metohije„Gusta mi magla“. Nakon večerašnjeg predstavljanja u drugom polufinalu, bodovi se sabiraju, i biraju pjevači koji će učestvovati na finaloj večeri, poručuju iz KUD „Sloga“.

Večeras (srijeda, 22. maj) od 19:00 sati će u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ svoj muzički talenat pokazati još 28 mladih čuvara srpske tradicije, a veliko finale je na programu 28. maja. Kandidate ocjenjuje stručni žiri sastavljen od nastavnika Muzičke škole. Njima će se u finalu priključiti poznata interpretatorka duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević. Ocjenjuje se kvalitet izvođenja pjesme, scenski nastup, težina kompozicije i odjevenost u duhu festivala. Organizator je za pobjednike obezbijedio novačne nagrade.

Pokrovitelj festivala je opština Nevesinje, a medijski sponzor Centar za informisanje i kulturu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com