Društvo

CK: 620 SPASILACA NA VODI SPREMNO ZA TURISTIČKU SEZONU

Nakon što je Crveni krst Crne Gore sproveo četiri obuke za spasioce na vodi tokom maja i juna i organizovao 12 termina za ovjeru licenci za 2019. godinu, zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju je  620 spasilaca na vodi za tekuću kupališnu sezonu.

Na kursevima su obučena 142 nova spasioca, dok je 478 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo  licence. Iz Crvenog krsta je saopšteno da je  i ove godine  povećan  broj obučenih spasilaca, što znači da postoji i veća zainteresovanost za ovaj vid profesije:

-Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), te je stoga program obuke usklađen sa svim evropskim i svjetskim standardima. Tako su se i u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti sprovodili po međunarodno usklađenim normama, koje su se primjenjivale na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi. Sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijevao je: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera je uključivala, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, jer su planovi koje smo napravili za ovu godinu, u potpunosti realizovani., kazao je koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore Ivan Terzić:

-Iako smo, kroz proces ovjera licenci i obuka novih kandidata, obezbijedili zadovoljavajući broj spasilaca za angažman tokom tursitičke sezone, naša organizacija kontinuirano prati potrebe turističke privrede. U petak, 5. jula, organizovali smo dodatnu provjeru za one spasioce koji nisu uspjeli da ovjere svoju licencu u prethodnim terminima. Pored toga, organizujemo i dodatnu obuku, koja počinje 11. jula, čime ćemo zaokružiti svoje aktivnosti za ovu godinu” – izjavio je Terzić.

Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, koji je donesen od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma propisani su uslovi za organizaciju spasilačke službe na svim uređenim i izgrađenim kupalištima. Shodno članu 5 navedenog Pravilnika, spasilačka služba mora biti organizovana od najmanje jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje legitimaciju važeću za tekuću godinu na svakih 50m dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima.  Zbog većeg broja plaža i uređenih kupališta ove godine, procjenjuje se da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 600 spasilaca. Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

FOTOGRAFIJE: CRVENI KRST

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com