DruštvoIzdvojeno

ČISTOĆA NABAVLJA NOVO VOZILO I 140 KONTEJNERA

Do početka turističke sezone  preduzeće Čistoća nabaviće još jedno specijalno vozilo za odvoz otpada do deponije Tisove grede, čime bi riješili jedan od najvećih problema koji je bio evidentan tokom prethodnih godina. Vozni park počeli su  da  obnavljaju  lani kada su nabavljena dva nova kamiona i čistilica a trenutno  raspolažu sa 13 specijalnih kamiona za odvoz otpada, dva za pretovar na reciklažnom centru, četiri za mehaničko čišćenje i pranje javnih površina, četiri radne mašine i šest terenskih i putničkih vozila.  Sva vozila su servisirana a za nabavku rezervnih djelova lani je utrošeno 65.000 eura. Direktor Čistoće Vladimir Arsić kaže da će nabavkom još jednog kamiona čija je procijenjena vrijednost 80.000 eura biti u potpunosti spremni za povećan obim posla tokom sezone. Do kraja sedmice biće zatvoren i tender za nabavku 140 novih kontejnera, vrijednosti oko 40 000 eura, koji će biti postavljeni do sredine maja.

Ističe da  svake nedelje iz upotrebe povuku tri do četiri kontejnera koje vandali unište i podsjeća da su u decembru imali štetu na 40 kontejnera koji su bili zapaljeni. Problem uništavanja imovine je prisutan poslednjih godina te se razmišlja o postavljanju video nadzora na pojedinim lokacijama kako bi se otkrili počinioci i spriječila devastacija gradskog mobilijara.

– Vandali prave veliku štetu.  Samo u decembru prošle godine zapaljeno preko 40 kontejnera. Brzom intervencijom vatrogasaca sve je brzo pogašeno ali su kontejneri oštećeni . Svake nedelje povučemo tri do četiri kontejnera zbog  razičitih okolnosti.  U jutarnjim satima, naročito vikendom, imamo skoro svaku kantu duž šetališta prevrnutu.  Ogromna se sredstva ulažu u popravku i nabavku novog mobilijara  i taj problem moramo riješavati. Postavljanje  video nadzora na određenim lokacijama bi možda dalo rezultate – kazao je Arsić.

U toku je i procedura za nabavku 134 polupodzemna kontejnera. Nosilac tog posla je opština Herceg Novi a predviđena investicija je 500.000 eura.

– Ovih dana bi trebalo da se potpiše ugovor i vidjećemo da li će se on realizovati fazno ili u cjelini. Na svakoj lokaciji predviđena su po dva kontejnera za selekciju suve i mokre frakcije. Različite su kubikaže tako da nabavka podrazumjeva kontejnere od 500 litara, 2, 5 kubika i 5 kubika –objašnjava Arsić.

Po njegovim riječima u preduzeću su po prvi put popisali svu imovinu , a taj izvještaj će se naći pred odbornicima loklanog parlamenta na prvom narednom zasijedanju.

Inače, preduzeće Čistoća je tokom prošle godine ostvarilo rast prihoda za 18 % u odnosu na 2017. godinu. Arsić kaže da su prihodovali 2, 67 miliona eura što je za 460 000 više nego 2017. Rast troškova iznosio je 6 % , odnosno 2, 63 miliona eura, te je ukupan dobitak u prošloj godini iznosio 40.000 eura.

-To je pokazalo da preduzeće može da posluje pozitivno i da bi moglo da za godinu, dvije, ako se nastavi taj trend,  da bude profitabilno  – kaže Arsić.

Najveći dio prihoda, 1. 280 000 eua  otišao je na bruto zarade za 100 zaposlenih. Po riječima Arsića, taj porast je opravdan jer su imali angažovanje dodatne radne snage tokom prošlog ljeta ali i sezonskih radnika iz druge države  kojima obezbjeđuju uz zaradu  smještaj i hranu.

Tokom 2018. godine uspjeli su da naplate veliki dio potraživanja od fizičkih i pravnih lica. Vraćen je kredit koji je u iznosu 250.000 eura podignut za tekuće poslovanje i  investicije.

-Planirali smo jedno zaduženje  u ovoj godini za izmirenje doprinosa na plate i porez. Firma se nalazi u reprogramu duga koji se isplaćuje do 2022. a to je 733 000 eura, dio za plaćanje zaostalog PDV i dio za doprinose. Svakog mjeseca isplaćujemo oko 11000 eura i poštujemo reprogam. Takođe, mjesecima unazad isplaćujemo redovno doprinose i to zaključno sa 31. decembrom 2018 –kazao je Arsić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com