Društvo

ČISTOĆA DOO: NABAVLJENO JOŠ JEDNO SPECIJALNO VOZILO, INTEZIVIRALI AKTIVNOSTI U SUSRET DANU GRADA

U susret Danu Opštine Herceg Novi  zaposleni u doo „Čistoća“ intenzivirali su aktivnosti na čišćenju i uređenju javnih površina, košenju uz magistralni pojas kao i sanaciji vozila i mehanizacije. Prema riječima direktora doo „Čistoća“ Herceg Novi Vladimira Arsića, vozni park će biti dopunjen novim specijalnim vozilom, koje je preko firme Osmanagić dopremljeno iz EU u Podgoricu.

„Čistoća“ je  na osnovu tendera nabavila specijalno vozilo za odvoz otpada u vrijednosti od 43.000 eura.

-Riječ je o vozilu  zapremine sedam metara kubnih, koje je prilagođeno uskim ulicama i Šetalištu, što je nedostajalo u voznom parku. To je korak naprijed, koji smo napravili u  tehničkom osposobljavanju komunalnog preduzeća, koje ima u planu da nabavi  još vozila koja bi bila u funkciji odvoza otpada,kazao je Arsić.

Radnici su angažovani na sređivanju lokacija na kojima su smješteni kontejneri. Obavljaju čišćenje i posipanje krečom  oko kontejnerskih mjesta. Postavljaju metalne boksove za papir, platiku, pet ambalažu. U saradnji sa nadležnim u Opštini posvećeni su analizi  kontejnerskih mjesta u okviru izrade Plana postavljanja privremenih objekta, kako bi se regulisalo njihovo raspoređivanje na javnim površinama.Sa komunalnim preduzećima imaju bolju saradnju, nego u prethodnom periodu kada je dolazilo do preklapanja poslova.

-Predstoji nam sistemsko uređenje ove oblasti, određivanje lokacija za postavljanje, zamjena polomljenih sa novim, raspisaćemo tender za nabavku kontejnera.  Sopstvenim sredstvima radimo na sanaciji i farbanju metalnih boksova a na jednom mjestu je uklopljen separatni sa komunalnim otpadom.Pokušavamo da uklopimo u jednu cjelinu, s obzirom na površinu  prostora na kojem se postavljaju kontejneri, i pored će biti metalni boksovi, zavisno od prostora za tu namjenu. Sekundarne sirovine se odvoze posebnim kamionima  u Reciklažni centar u Meljinama, dok komunalni otpad se prevozi na glavnu gradsku deponiju Tisove grede na Ublima. Prepolovljene su količine otpada   u odnosu na ljetos, kada je dnevno sakupljeno i deponovano  oko 120 tona komunalnog otpada. Za regulisanje ove djelatnosti, sačekaćemo donošenje zakona o strateškom upravljanju otpadom na nivou države, objasnio je Arsić.

On poziva korisnike da kabasti otpad dovoze u Reciklažni centar, da ne odlažu na javne površine i uz kontejnere, da  povedu računa o odlaganju separatnog otpada, kao i da se pridržavaju komunalnog  reda, odluke  o održavanju čistoće.

U zoni Reciklažnog centra najveći problem, prema njegovim riječima, predstavljaju automobilske gume koje su ispunile veći dio prostora, a nije regulisano na koji način da se deponuju, pa će i u ovom segmentu sačekati preporuke države.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com