Društvo

CEMI SA GRAĐANIMA O NOVOJ IZBORNOJ REFORMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovaće lokalne konsultacije sa građanima u svim crnogorskim opštinama, u cilju boljeg sagledavanja i razumijevanja problematike i značaja nove izborne reforme.  Prvo konsultovanje će biti održano danas u Herceg Novom.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, lokalne konsultacije sa građanima će biti održane u okviru projekta Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori, koji se realizuje uz podršku Evropske komisije.

„Lokalne konsultacije se organizuju sa ciljem uključivanja svih zainteresovanih građana, kako bi aktivno doprinijeli procesu usvajanja nove izborne reforme i iznijeli svoje stavove o istoj. Ovaj vid komunikacije će omogućiti građanima da bolje sagledaju i razumiju problematiku i značaj nove izborne reforme za cjelokupno društvo“, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su ukazali da crnogorski građani do sada nisu neposredno konsultovani po ovom pitanju, te je ovo prilika da se, kako se navodi, uključe u intenzivnu diskusiju i istaknu probleme i moguća rješenja u pogledu nedostataka aktuelnog izbornog okvira.

Građani će u toku lokalnih konsultacija, kako se dodaje, moći da podijele svoja neposredna iskustva kada su u pitanju izborni proces i njihova biračka prava.

„Svi glavni zaključci sa lokalnih konsultacija će biti predstavljeni, u formi izvještaja, članovima Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore, sa ciljem inkorporiranja istih u preporuke GS-a. U proces realizacije lokalnih konsultacija će biti uključena i partnerska organizacija NVO Bonum, naročito u sjevernim opštinama“, navodi se u saopštenju.

Prve lokalne konsultacije biće realizovane danas u Herceg Novom, sa početkom u 10 sati, u sali Skupštine opštine.

„Svi zainteresovani građani su dobrodošli da doprinesu kvalitetu javne rasprave“, istakli su iz CeMI-ja.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com