DruštvoIzdvojeno

ĆELTIKĆOGLU TRAŽI OD OPŠTINE DEVET MILIONA, DALEM PROCJENJUJE ODŠTETNI ZAHTJEV NA 3,2 MILIONA – OPŠTINA SVE OSPORAVA

Turska kompanija Ćeltikćoglu, koja od 2012. godine gradi kolektor u Herceg Novom potražuje od opštine devet miliona eura. Oni traže finansijsku nadokanadu za produženje rokova, smatrajući da je krivica zbog kašnjenja projekta na strani investitora. Podsjećanja radi, izgradnja kolektora trebalo je da bude završena u februaru 2014. ali su rokovi probijani nekoliko puta, a nakon šest godina sistem još nije u funkciji. Potpredsjednica opštine  Danijela Đurović istakla je da je da su osporili potraživanja turske firme nakon čega je  Dalem, kao konsultant, procijenio da je realno opravdan iznos koji mogu tražiti 3.200.000 eura. To je pretočeno u situaciju koja je dostavljena opštini na plaćanje.

-Mi osporavamo i taj iznos jer smatramo da je izvođač odgovoran za kašnjenje. Opština će iznijeti i svoj odštetni zahtjev, jer smatramo da smo mi oštećeni zbog kašnjenja radova, te da smo trpili štetu tokom proteklih turističkih sezona. U svakom slučaju Komisija za rješavanje sporova će donijeti odluku po tim zahtjevima a ukoliko se to ne desi preostaje arbitražni postupak – kazala je Đurović.

Ona je istakla i da su u lokalnoj upravi vrlo zabrinuti zbog  kvaliteta izvedenih radova i navela da im izvođač nije dostavio svu dokumentaciju.

-Oni tvrde da su sve odradili ali mi nemamo dokumentaciju o tome. Nama dakle nedostaje najveći dio dokumentacije, da bi završili projekat i krenuli u preuzimanje sistema. Od petka  ćemo angažovati ekipu za utvrđivanje kvaliteta izvedenih radova-kaže Đurović.

Prema poslednjem dinamičkom planu izgradnje kolektora na rivijeri poslovi bi trebalo da budu završeni do 27. oktobra. Tehnički je, po riječima direktorice Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Jelene Đaković, ostalo da se testira 1, 5 km cijevi, da se snimi 8 km, i da se dodatno obezbijedi oko 50 od 200 šahtova. Sve pumne stanice su priključene na struju, preostaje njihovo testiranje i dobijanje atesta. Nisu završeni  sekundarni priključci na kanalizacioni kolektor.

Izgradnja kolektora počela je u oktobru 2012. godine, a posao vrijedan 18, 8 miliona eura je podrazumjevao izgradnju 33 km dugog cjevovoda, 11 pumnih stanica i podmorski ispust. Rok za završetak po osnovnom ugovoru je bio februar 2014. godine. Pošto nije ispoštovan taj a ni rokovi koji su definisani aneksima ugovora, opština je  2015. namjeravala da sa turskom kompanijom raskine poslovnu saradnju. Zbog komplikovanoe procedure, Ćeltikćoglu je ostao u poslu. Prije godinu i po u probni rad je puštena primarna dionica od Škvera do Meljina dok posao na rivijeri još nije okončan.

Nije završeno u cjelosti ni postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama koje je pušteno u probni rad  kada i primarna dionica kolektora. Prije godinu je sa izvođačem, turskom firmom Mas Gintaš raskinut ugovor, jer nije radio predviđenim tempom kao i zbog nesolventnosti.

Oni su izrazili želju da se vrate, ali ne završavaju adekvatnom dinamikom obaveze koje moraju ispuniti da bi se vratili, a to znači isplatu duga u cjelosti. Zaposlenima na postrojenju veliku pomoć pružaju stručnjaci iz konsultantske firme Evek iz Njemačke koju je kao donaciju poslalala KFV banka. Oni obučavaju radnike kako upravljati sistemom. Na nedavno održanoj sjednici SO čulo se da je stepen završenosti projekta u finansijskom smislu 97 procenata, ali da je fizička realizacija svega 85 % jer nisu  funkciji dva od četiri tanka, nije izvršeno njihovo testiranje, kao ni testiranje  elektro i mašinskih  radova. Tada je rečeno da ne rade sve pumpe kao ni kompresor.

Vrijednost postrojenja je oko 10 miliona eura.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com