Društvo

CECIN KONCERT PODIJELIO NOVLJANE

Najavljeni koncert Svetlane – Cece Ražnatović u  završnici Praznika mimoze izazvao je revolt jednog broja Novljana koji su se on lajn peticijom  distancirali od tog događaja. Smatraju da ova manifestacija i cvijet kome je posvećena,  čine Herceg Novi jedinstvenim u ovom dijelu Mediterana a da su ga  pojedinci uključeni u organizaciju Praznika, pretvorili u  „kulturološko i muzičko nasilje“. 

-Tokom proteklih decenija u najprosperitetnijim  kao i u turobnim periodima uvijek smo na dostojanstven način i uz baštinjenje tradicionalnih običaja proslavljali ovaj divni praznik po kome smo prepoznati i van granica bivše Jugoslavije. Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene tradicije i njenih vrijednosti od strane pojedinaca uključenih u organizaciju  50-tog festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas koja bi trebala biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg Novog pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje –navedeno je u peticiji  30-ak naših sugrađana.

Oni smatraju da se  angažavovanjem folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović  za svečani čin zatvaranja Praznika,  čini nepopravljiva šteta ugledu Herceg Novog, tradiciji i iznačaju festivala.

-Mi obični građani, poštovaoci lokalnih običaja i tradicije zgranuti smo samovoljom neodgovornog dijela opštinskog rukovodstva koje nije u cjelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te u naše ime i na ovaj način oskranavilo sam jubilej. Tražimo da se ne mala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dadžbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi, te iste iskoriste u humanitarne svrhe – navode potpisnici peticije, kojom su, kažu,  željeli da ostave pisani trag da je dovođenje Svetlane Cece Ražnatović bila odluka jednog neodgovornog dijela gradskog rukovodstva.  

Javni protest zbog  koncerta   uputio je i Nikola Koćelo, vlasnik restorana „Papagaj“ u Đenovićima. 

-Tim prije, što smo i sopstvenim sredstvima koja vam uplaćujemo po zakonu i sami postali  nevoljni  finansijeri tog dogadjaja, a da nas niko nije ni pitao -istakao je Koćalo.

Podsjeća da je Herceg Novi nazivan gradom umjetnika i da su gradu kulture mnogi velikani podarili i duhovnu  auru  zbog koje su turisti rado dolazili.

-Sigurni smo da ćete angažovanjem izvodjača, kao što je gospodja koja će zatvoriti Praznik Mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg Novog, čije urušavanje , na žalost ,  ne prestaje u poslednjih 30 godina. Uvjereni smo da Herceg Novom ne treba “budvanizacija”. Herceg Novi treba da se vrati nekadašnjem sebi, upravo tom “Gradu umjetnika” koji je, kao takav,  bio  prepoznat diljem svijeta –poručuje Koćelo.

Iz TO nisu imali komentar a iz JUK Herceg Fest podsjećaju da tokom godine organizuju niz kvalitetnih i ekskluzivnih muzičkih programa posebno na festivalu Dani muzike, ali tada na žalost nema publike koja bi podržala ovu vrstu umjetnosti, pa je tako gledalište na Kanli kuli bilo poluprazno kada je nastupao hor Kolegijum muzikum sa Darinkom Matić Marović.

3 Komentara

  1. Bogom vam prosto sugrađani moji! Smetaju vam furešti; sjevernjaci, turisti, Rusi, sunce, kiša….volite malo za promjenu. Niste centar univerzuma. Lično je ne slušam, neću ići na taj koncert i to je to. Neka pjeva. Ni jedna klapa vam nece napuniti grad kao Ceca.

  2. Ove godine su rukovodstvo i organizatori , umjesto da spektakularano obilježe 50 godina Dana mimoze, srozali ovaj događaj na svaki mogući način! Prvo promjeranjem koncerta Zdravka Čolića i “ispaljivanjem” nekoliko hiljada turista koji su došli prvenstveno zbog njega, drugo ne puštanjem u prodaju karata za maskenbal, treće zatvaranjem lokala punih ispaljenih turista od strane komunalaca u 00h! Dalje i ne treba nabrajati jer su ovi razlozi i više nego dovoljna da čovjek ne poželi više nikad doći.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com