DRUŠTVO

“CARINE” POČINJU GRADNJU HOTELA U KUMBORU

Kamp “Šumadija” koji u Kumboru postoji skoro 60 godina,  još nije iseljen, a vlasnik  „Carina“,  Čedo Popović najavio je pripremne radove za izgradnju  novog hotela na parceli kompanije i susjednoj, na kojoj se nalaze privatne  kamp kućice. Popović je za to zemljište površine oko 2. 000 m2  potpisao ugovor o dugogodišnjem zakupu i zajedničkom ulaganju  sa Mitropolijom crnogorsko primorskom. “Carine” u Kumboru planiraju gradnju hotela visoke kategorije sa oko 200 soba.

Na placu Mitropolije, odnosno crkvenog odbora Kumbor, od nekadašnjih 32 srušeno je ili uklonjeno desetak kućica. Popović kaže da su neki iselili i ostavili objekte napuštene i da ima uvjeravanja da će to uraditi i ostali do kraja nedelje.

-Imali smo dosta razumjevanja za vlasnike kamp kućica koji su još prošle godine obavješteni od CO Kumbor da ugovore sa njima neće produžavati. Od tada su i rokovi za iseljenje pomjerani u nekoliko navrata, januaru, aprilu, junu, julu i sad konačno do kraja avgusta. Svi su na vrijeme obavješteni o tome. Do kraja sedmice su odlazak i najavili još neki  kamperi, ali  jedan čovjek,  ne želi da ode, i zloupotrebljava ostale vlasnike. Kamp je bio  nelegalan, ne uklapa se u prostorne planove a “Carine” su potpisale ugovor o dugogodišnjem zakupu.

Vlasnici kamp kućica, koji unazad šest decenija borave u Kumbioru u kampu,  bili su  ogorčeni zbog načina na koji iseljavaju, jer kako su tvrdili, nikada nisu dobili zvanično obavještenje.  Jedan broj je   nakon svega digao ruke i iselio, a dio je angažovao  advokata iz Bara da ih zastupa kako kažu „u ostvarenju samo osnovnih ljudskih prava“. Traže da se objekti koriste do 15. septembra ali i da im se  nadoknadi šteta nastala ulaganjem u periodu dužem od 50 godina kao i  da budu adekvatno obeštećeni odgovarajućim placevima na koje bi premjestili kućice iz kampa.

Jedan od njih, prof. dr Dragan Uskoković obratio se, kaže svim nadležnim institucijama u Crnoj Gori, a  nedavno  predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnjih poslova Ivici Dačiću, da „apeluju na odgovarajuće organe u Crnoj Gori da se spreče nezakonito rušenje kućica u kampu“.

– U kampu se nalazi 30 srpskih porodica a u trenutku prvih prijetnji bilo je oko 50- ro dece različitog uzrasta.  Prijetnje su sve brutalnije, a činjenja potpuno kontra svakom zakonu– navodi Uskoković.

On podjseća i da su  vlasnici sami instalirali  sve osnovne tehničke uslove za funkcionisanje kampa. Prije 14 godina,potpisali su sa  SPC  ugovore o postavljanju tipskih kućica koje su upisane u katastu, a sada za njih każu da su nelegalne. Uz sve to  plaćali su poreze, takse, račune za struju, vodu, čistoću. Uskoković  tvrdi da „kompanija “Carine” primjenjuje sve represivne mjere kako bi natjerali ljude da se što prije isele, a bez bilo kakve nadoknade, rješenja i zvaničnog obavještenja.

Kamp ”Šumadija”  bio je smješten na  crkvenom posjedu pa su ranije iz Mitropolije crnogorsko primorske objasnili  da su ugovori sa zakupcima kampa produžavani na različite periode, u poslednje vrijeme samo na godinu, jer su upozoravani da su  prostornim planom na toj lokaciji  predviđeni turistički sadržaji visoke kategorije.  Zakonska obaveza Mitropolije je, kako su naveli, “kao vlasnika,  da zemljište u svom posjedu privedemo namjeni u skladu sa planskim dokumentima”.  Tvrde da je Crkvena opština Kumbor ispoštovala sve ugovorene obaveze prema zakupcima, a konačno i ponudila je druge lokacije za izmještanje kućica i nastavak zakupa, što je većina odbila.

7 0 komentara

  1. 20 eura,kod vas rade za 5eura,Pero obavezno sina da ubaci neđe,pošto mu od vaterpola nema ništa,pitajte Novljane za svakog što vammisle,ali iskreno, spl…ne,špi..ni,ku.ve…samo oni glasaju za vas

  2. Zasto ne pitate “kampere” koji su “napustili” kuce o pravoj istini, ucenama, pretnjama, podkradanju od strane crkvenog odbora i M…a O…….a? Zasto ne pitate za koju sudinicu se dize hotel I sta se dobija za uzvrat? Nije jedan covek, odbilo je 24.ljudi sa16.dece koja su placuci krenula za Srbiju. Odbilo je 24.porodice koje su do sada platile vise od 600.000e samo zakup zemlje I placaju porez u CG 54 godine. Neki su crnogorski drzavljani, neki su rodjeni tu. Da, sila Boga ne moli, ali I najveci rusitelji bili su sruseni, na kraju.
    Na zdravlje vam bilo..

  3. Ovo sto pisete nije tacno! Crkva nije ispostovala ugovorne obvaveze, nije ponudjena alternativa jer bi se mnogi vec preselili.Ponudjen je plac preko Google mape za koji se ispostavilo da nije moguce dovesti vodu, a kamoli kanalizaciju.Preselili ste samo jednog coveka koji ilegalno boravi u CG i to na zasebnu parcelu od 150m2 (inace je isti bio predstavnik kampa za pregovore sa crkvom), i slao lazne info4rmacije vezane za preseljenje.U redu, nagradjen je time.18 porodica je angazovalo advokata a ne jedan covek.

  4. Cedo je sekao struju tokom leta dok je u kampu boravilo 20tak dece…sve je prikriveno.Preti bagerima od aprila meseca a potpisao je Ugovor sa crkvom 6.6.2018.god.Dokle vise dezinformacija???

  5. Taj plac je davno crkvi poklonio neko ko joj je verovao. Ko je mislio da ce se taj plac koristiti za dobrobit naroda, a ne za sticanje bogatstva. Srpska pravoslavna crkva kuka kako je Srbima u CG tesko ,a sama proteruje 32 porodice iz Srbije koje tu bitisu 56 godina. Njena dužnost i zakonska obaveza je bila da to naselje sa bungalovima privede nameni još 2007 g. kada smo po njenom nalogu sazidali nove objekte. Nije ispunila ni obećanje da ce ona uraditi infrastrukturu (struju, vodu i kanalizaciju) već je sve išlo na naš teret.

  6. Ponudjena je alternativna lokacija preko vibera,CO Kumbor se obavezao da ukoliko sagradimo nove kucice( bez obzira na kratkorocni Ugovor), da ce obezbediti infrastrukturu.Ni to nisu uradili. 6 kucica je postavljeno tj izgradjeno na tudjoj zemlji.Mirko Odalovic je ispred CO bio hodajuci geometar pa se zaneo i usao u tudj posed.Placali smo paralelno i turisticku i boravisnu taksu i porez na nepokretnost.Radi boljeg informisanja javnosti ne bi bilo lose uzeti izjavu i od navedenog Mirka, pa onda suditi da li su kamperi boravili tamo za 200e godisnje ili je to bilo daleko vise….

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com