IzdvojenoTurizam

“CARINE” DOVODE RADNU SNAGU SA FILIPINA

U nedostatku domaće radne snage kompanija “Carine” u čijem vlasništvu su hoteli “Park”, “Delfin” i “Kumbor”, obezbijediće naredne godine radnike sa Filipina.

Vlasnik “Carina” Čedo Popović kaže da je nedostatak kvalitetnog kadra sve izraženiji i da njihovim hotelima nedostaju, kuvari, konobari, šankeri, sobarice, spasioci, recepcioneri, praktično sve struke iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva.

-Lakše je izgleda hotel napraviti nego obezbijediti radnike. Sve je manje profesionalnih konobara, kuvara, te škole nisu interesantne mladim ljudima.  U Herceg Novom se godišnje upiše 10-ak do 15 učenika a to ne može zadovoljiti potrebe turističkih kapaciteta u Herceg Novom. Zato se moramo snalaziti. Aplicirali smo, dobili dozvole i od sledeće godine imaćemo radnike sa Filipina -kaže Popović.

Objašnjava da još uvijek ne zna koji će broj “uvezene” radne snage biti potreban, jer će prvo nastojati da obezbijede domaću radnu snagu a onda po potrebi, sukcesivno da zapošljavaju radnike sa Filipina.

Hotel „Park“  u Bijeloj je poslednje goste ispratio u utorak, „Delfin“ je zatvoren prije nekoliko dana dok će najnoviji, otvoren ovoga ljeta,  „Kumbor“  zimsku pauzu početi danas.

Popović je zadovoljan sezonom i popunjenošču kapaciteta u sva tri objekta.

– U svim hotelima su dominirali strani gosti, u „Parku“ i „Kumboru“ Njemci i Englezi, a u „Delfinu“ Francuzi –navodi Popović.

Unaprijeđenje u poslovanju vidi kroz nedavno potpisivanje ugovora sa Iberostarom. Ugovor je potpisan na deset godina, a za početak, gosti će dolaziti od kraja marta do početka novembra,  uz namjeru da hoteli budu operativni tokom cijele godine.

-To je veliki pomak i za naše hotele ali i za Crnu Goru. Riječ je o kompaniji koja ima lanac hotela u cijelom svijetu.  Oni su prepoznali naš kvalitet, dovodiće nam goste, a mi moramo ispoštovati njihove standarde u objektima. Podizanje standarda značiće i  bogatiju ponudu za goste, a s druge strane Herceg Novi dobija bolju klijentelu-zaključio je Popović.

1 komentar

  1. Bas lijepo. Mozda ce u radu s njima nauciti kako da tretiraju radnike s postovanjem jer ce im biti preskupo da oh zbog svake gluposti otpustaju i vracaju na Filipine. Tako da, Cedo, namazi malo jezik ako ne budes htio da im svako malo mases s aerodroma.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com