DruštvoEkonomijaIzdvojeno

BROJIMO METRE  DO PRESPAJANJA KOLEKTORA KOD  PLAVOG MOSTA U ZELENICI

Preostalo je još nekoliko metara do prespajanja  kolektora kod Plavog mosta u Zelenici, u okviru izgradnje kolektorske i vodovodne mreže, projekta čiji je glavni izvođač kompanija „Ćeltikćoglu“ iz Turske.  Prespajanje  te dionice planirano je u ponedeljak, 30. januara, a zbog polaganja cijevi preko magistrale na toj dionici , biće obustavljen saobraćaj  od 19 časova u nedelju  (29. januar)  do 7 časova u ponedeljak (30. januar) ujutro .   Za sva   putnička vozila i vozila nosivosti  preko pet  tona,  biće obilježen i obezbijeđen alternativni pravac kretanja kroz  Zeleniku.

Podsjetićemo, riječ je o istim radovima od prije četiri godine, kada su postavljane cijevi  uz magistralu i ispod potoka Opačica. Nekoliko puta su radovi „zatvarani“ zatrpavana ova  dionica, a  javne površine vraćane u pređašnje stanje i ponovo  prekopavane.

– U završnici tih aktivnosti   radnici   firme Millenium team angažovani su na polaganju  cijevi do  šahta   pumpne stanice u Zelenici.   Radove otežavaju podzemne vode zbog čega  koriste pumpe koje   crpe  vodu  i ispuštaju u kanal  kod  Marine u Zelenici. Cilj je spajanje  sistema od  Meljina do  Kumbora,  potvrdio nam  je direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini  Milorad Velaš.

Nezavršena je još jedna dionica u dužini 25 metara na priobalnom putu kod  plivališta u Đenoviću. Ta trasa će doći na red  nakon Fešte od mimoze, ribe i vina u okviru Praznika mimoze,  kako ne bi bi ometan  defile koji tradicionalno prolazi tim dijelom priobalnog puta od Kumbora do Baošića.  Radnici su  angažovani  na ispitivanju kolektora  od kraja Bijele do pumpne stanice kod potoka Pijavice i kapije Jadranskog brodogradilišta.  Na svim dionicama radi se  na izgradnji priključaka kako ne bi ponovo kopali za prikopčavanje sekundarne na primarnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Konzorcijum Mass/Gintaš privodi kraju  radove na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama. U toku je ugradnja elektro opreme koja je stigla ovih dana kako bi postrojenje ,kapaciteta  65.300 ekvivalent stanovnika, bilo spremno za probni rad.  Prekopčavanjem sa stare na novu  dionicu kolektora  i ugradnjom svih priključaka  od pumpne stanice Forte Mare    – očekuju da bi tokom  februara   trebalo  da  profunkcioniše   prioritetni pravac do postrojenja u Meljinama.

Nakon potpisivanja   trećeg aneksa ugovora  u novembru  prošle godine, iz kompanije „Ćeltikćioglu“   su obećali  predstavnicima lokalne uprave da će   do aprila  konačno  završiti radove, koji su počeli  u jesen 2012. godine.    Riječ je o završnim radovima  na izgradnji  oko 33 km vodovodne i kolektorske mreže sa 11 pumpnih stanica i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama.

CIJENE

Vrijednost radova  na izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture iznosila je  prema ugovoru sa kompanijom Ćetikćoglu  18 miliona 522 hiljade eura. U okviru  realizovane vrijednosti radova  u 18 situacija do sada je izvođaču iz kreditnih sredstava KFW banke i učešća Vlade isplaćeno  oko  15 miliona 530.000 eura bez PDV-a.  Opština Herceg – Novi, kao investitor je obavezna da  u ovom projektu učestvuje sa  oko 2 miliona 394.000 eura,   kazao je Velaš.  Opština će sredstva svog dijela učešća obezbijediti  za isplatu  sljedeće situacije. Izvođač je obavezan da vrati dio avansa od 400.000 eura,što će mu se odbiti prilikom isplate  preostale vrijednosti odrađenog posla.

– Za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda,   ugovorena vrijednost projekta sa konzorcijumom Mass/Gintaš,  iznosi 10. 516.993 eura uključujući PDV,  dok je do sada realizovano  iz kreditnih sredstava KFW banke  8. 343.745 eura  .  U svom dijelu učešća u  projektu Opština je od ugovorom predviđenih  1. 182.000 eura do sada uložila 535.000 eura sa PDV uz dodatnu uplatu za akreditiv  na   deponovana sredstava u iznosu od 315.000 eura, potvrdio je  Velaš.

–  U  Vodakomu pored  podrške  implementaciji dva ugovora za kolektorsku mrežu sa kompanijom  Ćeltikćoglu i za postrojenje sa konzorcijumom Mass/Gintaš ,  donijeli su hitne investicione mjere u cilju rehabilitacije obalnog kolektora sa pumpnom stanicom u Igalu i izgradnju sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže u Opštini Herceg – Novi.  Tender će biti realizovan u prvom kvartalu ove godine , potvrdila   nam je nedavno  vd direktorka Vodakoma Nada Krivokapić.

 Na sjednici Skupštine Opštine od 22. decembra prošle godine, usvojena je Odluka o zaduživanju Opštine Herceg-Novi na iznos od 10 miliona eura za realizaciju Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali, faza V – 2    Herceg-Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com