Društvo

BRKOVIĆ ZALOŽIO IMOVINU VEKTRA BOKE ZA KREDITE VEKTRA MONTENEGRO

All-focus

Nekadašnji radnici Vektra Boke traže od SDT da se izjasni da li je Dragan Brković mogao pokloniti imovinu Vektra Boke vrijednu 28 miliona eura CKB-u za vraćanje kredita koje je  podizala njegova druga firma Vektra Montenegro.  To, kako su saopštili radnici i njihovi pravni zastupnici na današnjoj konfrenciji za novinare,  ugrožava isplatu povjerilaca iz trećeg isplatnog reda među kojima su doprinosi za oko 300 radnika, kao i njihova potraživanja koja  je potvrdio sud. Rok za isplatu povjerilaca trećeg reda je  bio 7. februar.  Od SDT-a traže i da ispita da li je imovina Vektra Boke na Žanjicu prodata za 4, 3 miliona eura i gdje je novac od prodaje.

Advokat nekadašnjih radnika Vektra Boke Jovan Pejović kazao je  da je obaveza stečajnog sudije Blaža Jovanića koji je presudio usvajanje Plana reorganizacije Vektra Boke da podnese krivičnu prijavu protiv Vektra Boke jer je bio u saznanju da je Brković založio imovinu Vektra Boke za obezbjeđivanje kredita Vektre Montenegro.

-Vektra Boka se koristi raznim smicalicama da izigra radnike i njihova prava iz Plana reorganizacije.  Rok za isplatu  230. 000 eura je bio 7. februar  ali radnici još nisu isplaćeni. Tražili smo više puta razgovor sa menadžmentom i nismo primljeni a u nekoliko navrata smo dobili obećanja da će za dva, tri dana biti isplata. Saznanja do kojih smo došli ukazuju da se radi o vrlo složenoj situaciji  jer se  prodaje imovina netransparentno qn novac sa računa nestaje. S druge strane  pokušaji radnika da sprovedu rješenje preko Privrenog suda ne prolaze – kazao je Pejović.

Po njegovim riječima 1. 06. 2016. Vektra Boka koja je tada bila u stečaju sklopila je  ugovor sa Vektra Montenegrom o radu u sezoni gdje se takođe obavezala na određena ulaganja i obaveze prema radnicima. Nisu ga ispoštovali.

On je ukazao i na stav predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića u odnosu na potraživanja koja ima opština Herceg Novi prema Vektra Boki u iznosu od 1, 5 miliona eura.

-Odgovarajući na zahtjev opštine da da svoje tumačenje na koji način opština može zaštititi svoje interesei prava  u postupku  reorganizacije Vektra Boke, Jovanić je obrazložio da se po njegovom mišljenju ne treba izvršavati dio plana reorganizacije koji obavezuje Vektra Boku da isplaćuje presuđena potraživanja do kraja kalendarske godine.

-To je jedna od najvećih nebuloza koju sam vidio za 40 godina. Blazo Jovanić je potpisao plan reorganizacije ,njegovu odluku potvrdio Apelacioni sud i on kao takav odgovorni državni službenik smatra da ne treba izvršavati dio plana reorganizacije koji nekome ne odgovara –kazao je Pejović.

Smatra da je riječ o žestokom kriminalu  čije su žrtve objekti HTP Boke .

-Postavlja se pitanje zašto Blažo Jovanić nije po službenoj dužnosti podnio prijavu protiv grupe koja je 28 miliona kredita koji je imala Vektra Montenegro prebacila na Vektra Boku . Brković nema pravo da prodaje objekte i obezbjeđuje svoje lične kredite iz Vektre Montenegro sa imovinom Vektra Boke. Radnici su se organizovali i traže od Specijalnog državnog tužioca da se izjasni da li se radi o organizovanom kriminalu jer ne postoji pravni osnov da je Brković mogao pokloniti Vektru i poturiti turističke objekte ovog grada za svojih 28 miliona kredita. To je skandalozno a Jovanić je bio dužan da da to prijavi SDT-u, što prema našim saznanjima nije uradio. To sada rade radnici  – kazao je Pejović.

Izvršni direktor Udruženja za implementaciju prava  Ranko Martinović  tvrdi da se radi o  izigravanju zakona na štetu radnika, grada pa i Crne Gore.

-Došao sam do ugovora koji je sačinjen 4. 10. 2018. između Vektra Boke i firme „MARCCA“ kupca nekretnine na Žanjicu a ta nekretnina je procijenjena u Planu reorganizacije3, 190.000 eura. Ona je prodata neposrednom pogodbom za 1. 106. 235 eura i prema našim informacijama novac nije „legao“ na račun Vektra Boke . Sa tog računa, koji je bio blokiran, mogli su biti namireni radnici Vetra Boke.  Imam priliku da javno pozovem državne organ , da rade svoj posao bez obzira o kome se radi –kazao je Martinović.

Za objekat na Žanjicu , kako je definisano u kupoprodajnom ugovoru većinskog paketa akcija HTP Boka postoji zabrana otuđivanja uz hotele Plaža, Igalo i tamaris kao i za zemljište gdje se nalazio nekadašnji hotel Boka , podsjetio je Martinović.

Kako je rekao, obejakt je prodat za 1, 1 milion eura, ali prema neporjeverenim informacijama do kojih su došli, cijena je išla i preko 4 miliona.

Martinović tvrdi da je očigledno da je Plan reorganizacije  ispunjavanje forme koju zakon o privrednim društivama nalaže.

-Oni planom predviđaju da će izmiriti sve obaveze u iznosu  11 miliona eura iz svoje djelatnosti što je nemoguće, jer djelatnosti nema.  s druge strane, prodajom imovine se povjerioci mogu namiriti ali prodaja nije transparentna i neko bi morao sve da iskontroliše – smatra Martinović.

Nekadašnji radnik HTP Boka,  i Vektra Boke, Đorđe Rajak tvrdi da je riječ o čistoj prevari radnika.

-Doprinosi radnika ne mogu nikako biti svrstani u treći isplatni red,  nego moraju biti isplaćeni prije, kao sva radnička potraživanja.  Istekao je rok za prvi dio isplate a postoje i sudske presude koje govore da je dio tih doprinosa trebalo da bude ispalćen kroz prvi isplatni red.  Većina kolega iz firme je stekla uslove za penziju ali zato što nisu plaćeni porezi i doprinosi ne mogu da ostvare to pravo. Pojedinim radnicima se duguje i 5,  6 godina doprinosa.  Menadžment, stečajni upravnik, stečajni sudija, pa i Apelacioni sud, nisu se obazirali  na činjenicu da  su radnici nezakonto došli u treći isplatni red  -kazao je Rajak.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com