Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

BRANISLAV KREČKOVIĆ: BROJNI PROJEKTI ZA KVALITETNIJI RAD I BORAVAK DJECE U ŠKOLI

Vođeni vizijom da imaju modernu školu koja će prvenstveno biti interesantna djetetu, biti prijatna za njihov boravak u njoj, ali i rad i boravak zaposlenih kao i svih koji dolaze pod njihov „krov“, u OŠ „Dašo Pavičić“ planiraju brojne projekte.

U najbrojnijoj školi u Herceg Novom i jednoj od brojnijih u državi, dosta je toga što treba uraditi, a od početka školske godine uvedene su određene novine,  sve u cilju veće bezbjednosti i sigurnosti djece. Dva mjeseca, koliko je na čelu ove obrazovne ustanove, je kratak period ali dovoljan da se napravi jedan vid presjeka stanja i preduzmu prvi koraci, kazao nam je direktor Branislav Krečković, gostujući u emisiji o obrazovanju na talasima RHN.

-Prethodna uprava škole i Ministarstvo prosvjete su započeli projekat energetske efikasnosti, uložena su značajna sredstava i mi bismo sada trebali da završimo taj proces, da bi škola na kraju te priče bila energetski efikasna. Potrebe škole su zaista velike, a naš cilj je da ona bude moderna ustanova koja bi se mogla mjeriti sa školama u Evropskoj uniji i u tom procesu nam slijedi veliki i zahtjevan rad, kazao je Krečković.

U školi radi kuhinja u kojoj je zastupljena zdrava ishrana, a direktor ističe da je taj proces započela još prethodna uprava škole.

-Mi smo napravili tendersku komisiju koja je jasno precizirala šta želi, fokus je bio na zdravoj ishrani gdje su ponuđači morali da ispune takvu obavezu. Išli smo i korak naprijed pa je komisija uputila ponude Institutu za javno zdravlje u Podgorici. Prema mišljenju dr Mugoše, koji je pregledao ponude, ova koja je sada izabrana je ono što smo tražili. Vidim da su zadovoljni, kako prvih dana tako i sada, i djeca i roditelji, objašnjava Krečković.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/01/Daso-pavicic.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Zatvorena kapija dvorišta škole, u početku je izazvala djelimično negodovanje, a naš sagovornik ističe da je bezbjednost škole bila veliki izazov kada je preuzeo mjesto direktora.

-U svojevrsnom smo gradskom jezgru, frekventan je saobraćaj oko škole, od magistralnog puta pa prema ulazu. Zatvaranje kapije dvorišta škole u početku je naišao na otpor, ali sada su stvari onako kako treba. Na to nas obavezuje i Zakon o osnovnoj školi da djeca moraju biti zaštićena  u školskom prostoru. Određene izazove smo na ovaj način prevazišli od kašnjenja na časove do njihove bezbjednosti. To je sada prvi korak u pravcu sigurnosti djece, radićemo da bude još bolje.

Pethodni period, od početka školske godine, bio je i u znaku saradnje sa kompanijama Aroma, Idea, ali i sa Opštinom Herceg Novi. Zahvaljujući ovim kompanijama uljepšan je prilaz školi sadnicama, za malu botaničku baštu, u unutrašnjosti škole, donirali su novu podlogu, a škola je dobila i određeni sadržaj za igraonicu za produženi boravak.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/Volonterska-akcija-IDEE-u-HN-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

-Kompanija Aroma je donirala i štampač u boji, namjenjen djeci sa posebnim potrebama, kao i klima uređaj koji ćemo instalirati u Područnom odjeljenju škole u Sutorini. Trudimo se da podjednako vodimo računa kako o matičnoj školi tako i o područnim odjeljenjima. Nastavljamo saradnju sa njima ali i sa drugim privrednicima iz Herceg Novog i okruženja. Kada je riječ o školskom igralištu, prema informacijama koje imamo, Opština je izdvojila sredstva i postupak izgradnje bi trebao da bude u toku.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/JUOŠ-Dašo-Pavičić-Herceg-Novi-02.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Na predlog Savjeta roditelja biće uveden video nadzor.

-S obzirom na to da su već ranije izdvojena značajna sredstva, razvedeni su kablovi, Savjet je predložio da se prvo sprovede anketa među roditeljima, da se predoči koliko bi investicija koštala, a mi smo kao škola odlučili da ih podržimo, da prikupimo novac i predamo ga radnom tijelu Savjeta. Tada ćemo po principu javnog postupka da pribavimo i izaberemo najbolju ponudu i firmu koja će instalirati video nadzor. Zajednički predlog je bio da roditelji učestvuju donacijom od dva eura, s tim što je drugo dijete oslobođeno plaćanja. Akciju ćemo proširiti na druge subjekte, privrednike i donatore. Nadam se da ćemo taj postupak završiti do kraja ove kalendarske godine.

U postojećim uslovima kojima škola raspolaže i brojem učenika, maksimalno je iskorišćen prostor. Na pitanje da li ima novosti po pitanju izgradnje škole, Krečković navodi:

-Kao direktor škole ne mogu da dam procjene vezano za izgradnju škole u Igalu, ali mogu tvrditi da će tim koji vodi Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Šehovićem, dati sve od sebe da se to pitanje konačno riješi. To su mladi ljudi koji imaju veliku energiju i žele da novim pristupom rješavaju probleme u prosvjeti Crne Gore.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/Jesen-u-učionici-I4-i-II3-14.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Kao jedna moderna škola ka kojoj teže, trude se da ima dosta vannastavnog sadržaja, koje će učiniti školu mnogo interesantnijom djeci. U tom cilju startovaće ovih dana produženi boravak za djecu I i II razreda.

-Za taj uzrast u našim prostorijama počela je da radi i Škola baleta Aleksandre Dejanović. Tu je i saradnja, na nivou škole, sa NVO Avenir koja će sa grupom djece raditi i pripremati mjuzikl. Novi projekat je i Bakus, a nudi novi princip učenja i okuplja nadarenu djecu. Pored ovih tu su i stalne, brojne sekcije u školi: likovna, literarna, sportska, ekološka, muzička i slično.

Škola će uskoro potpisati ugovor o saradnji sa jednom osnovnom školom iz Ljubljane, a poseban akcenat će staviti na talentovane i odlične učenike koji će predstavljati novsku školu u raznim segmentima od prirodnih nauka pa do sporta.

-Naša djeca će boraviti u Ljubljani sedam dana u njihovim porodicama, a oni će potom doći kod nas. Tako će imati priliku da se upoznaju sa njihovim sistemom školovanja, a oni sa našim. Pored rada sa timom za nadarenu djecu biće nam prilika i da spoznamo kako oni sprovode inkluziju jer imaju sasvim drugačiji pristup i mislim da možemo dosta naučiti kao škola od tih naših partnera iz Slovenije, kazao je Krećković.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com