IzdvojenoTurizam

BOŽO UKROPINA: NE JENJAVA NAUTIČKA SEZONA  – NAJAVE DOBRE I ZA OKTOBAR

U hercegnovskoj Gradskoj luci zadovoljni su ovogodišnjom nautičkom sezonom koja još ne jenjava, naprotiv, prema riječima  direktora Agencije za gazdovanje gradskom lukom Boža Ukropine,  dobru posjetu, ukoliko vrijeme dozvoli očekuju i tokom oktobra.  Do 1. septembra  ostvaren je  za 25 odsto bolji prihod nego prošle godine, a u luku je uplovilo preko 1.500 plovila.

-S obzirom na uslove u kojima radimo i kojim kapacitetima raspolažemo sezona protiče bolje od očekivane – kaže Ukropina.

Od maja, tokom cijelog ljeta, sve  do prije nekoliko dana imali su svakodnevno pristajanje devet turističkih  brodova iz okruženja koji su dovozili i preko 2.000 turista-izletnika.

-Tokom septembra, proradio je i čarter zbog nižih cijena i lijepog vremena. Tri puta sa po 10- 12 plovila dolazila je dubrovačka flotila,  Poljaci koji su nam bili talični na početku sezone, ponovo su bili ovog mjeseca sa 10-ak plovila. Za vrijeme održavanja Big game fishing-a u luci je bilo 18 plovila-učesnika manifestacije i pored toga još 15-ak jahti. Sutra, ukoliko se bura stiša, stiže 23 plovila posredstvom kompanije iz Slovenije, sa nautičarima iz te zemlje, Estonije i Litvanije,  najavljuje Ukropina.

Prema njegovim riječima tokom septembra  najviše je bilo čartera iz Hrvatske, oko 90%, a ostalo su bili domaći čarteri iz Budve i Bara. Septembar su obilježili i dolasci nautičara iz Italije, Engleske,  Njemačke i Rusije.

Dobra posjeta znači i dobre  finansijske  rezultate, pa će zahvaljujući tome  biti rješena  određena dugovanja iz prethodnog perioda ali će dio sredstava biti uložen u unapređenje uslova rada.  Prvenstveno se to odnosi na uređenje mokrog čvora sa toaletom i tuševima, što bi trebalo da bude realizovano do  naredne sezone.

Zaštita lukobrana  koji godinama trpi značajne udare trebalo bi da  bude obezbjeđena  sredstvima  iz intereg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora  „Regalports“. Riječ je o sumi od  217.000 eura od koje će jedan dio biti usmjeren na poboljšanje ekoloških standarda i žaštitu od zagađenja  luke i pristaništa, a drugi za unaprijeđenje  poslovanja marine.

Ž.K.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com