Društvo

BOLJE SESTRE MEĐU 150 NAJZNAČAJNIJIH KARSTNIH IZVORA NA SVIJETU

Grupa od 30 međunarodnih eksperata iz oblasti karsta prilikom rada na mapiranju 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu, na mapu je uvrstila i izvorište Bolje sestre.

Svjetska mapa voda u karstu (WOKAM) dio je svjetskog programa hidrogeološkog mapiranja i procjene (WHYMAP) koja ima za cilj omogućavanje globalnog upravljanja vodnim resursima. Projekat WOKAM podržan od strane Međunarodnog udruženja hidrogeologa (IAH) i UNESCO-a uspostavljen je 2012. godine kako bi se dobio bolji globalni pregled kraških izvora i da bi se stvorila osnova za održivo međunarodno i globalno upravljanje vodnim resursima.

-Izvorište Bolje sestre snabdijeva čitavo Crnogorsko primorje visokokvalitetnom pitkom vodom i zasluženo se nalazi na novoj listi 150 najvažnijih kraških izvora svijeta. Za nas je veoma važno što se ovako važan prirodni resurs Crne Gore koji je dat na upravljanje JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” našao među najznačajnijim svjetskim tačkama kada je karst u pitanju, jer sada imamo i globalno prepoznat značaj i odgovornost da nastavimo sa aktivnostima koje će doprinijeti boljoj zaštiti izvorišta, ali i daljim istražnim radovima koji podrazumijevaju prikupljanje podataka o sastavu sedimenta, izdašnosti izvorišta, kvalitetu vode- istakao je Goran Jevric, direktor JP „Regionalnog vodovoda”.

Po riječima Jevrića, izgradnja vodozahvata Bolje Sestre za potrebe regionalnog vodovodnog sistema je najveći implementirani regionalni projekat vodosnabdijevanja u posljednjih četvrt vijeka na cijelom karstu Mediterana i Jugoistočne Evrope.

-Ovakvo priznanje od strane međunarodnih eksperata pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog udruženja hidrogeologa ukazuje na globalni značaj vodnih kapaciteta kojim raspolaže Crna Gora, ali i još jednu potvrdu ispravnosti vizije Vlade Crne Gore da se  na jedan tehničko-tehnološki veoma kompleksan način riješi višedecenijski problem nedostatka pitke vode na Crnogorskom primorju. Ovo sada, takođe, pretpostavlja i globalnu odgovornost Regionalnog vodovoda i Crne Gore na planu održivog upravljanja sveukupnim vodnim resursima, ali i dodatno jačanje kapaciteta Regionalnog vodovoda u cilju zaštite i razvoja izvorišta Bolje sestre – dodao je Jevrić.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, potpisan je Sporazum o saradnji kojim je definisana saradnja ovog fakulteta i Regionalnog vodovoda, ali i Građevinskog fakulteta iz Podgorice kao i Zavoda za geološka istraživanja iz Podgorice. Planirano je da se u 2018. godini po prvi put organizuje  međunarodni skup u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom UNESCO-a u okviru kojeg će se vršiti istraživanja i na području Nikšićkog polja, izvorišta Bolje sestre, Skadarskog jezera ali i Crnogorskog primorja.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com