Društvo

BIVŠI RADNICI VEKTRA BOKE ZAHTIJEVAJU DA POSLODAVAC ISPOŠTUJE ODLUKU USTAVNOG SUDA

All-focus

Bivši radnici „Vektra Boke“  na današnjoj konferenciji za novinare  ukazali su još jednom da da ne mogu da ostvare prava iz radnog odnosa, a koja su im Ustavom zagarantovana i u skladu su sa Zakonom o stečaju.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ Đorđe Rajak kazao je da su  Planom reorganizacije preduzeća, koji je usvojen početkom 2017. godine,  radnička potraživanja koja se odnose na uplatu poreza i doprinosa, svrstana u treći  umjesto u prvi isplatni red. Podsjetio je  da je odlukom Ustavnog suda iz  juna prošle godine prestao da važi dio člana 55 zakona o stečaju na način da sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red a ne samo potraživanja dospjela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja. Pismenim putem su se prije nekoliko mjeseci obratili poslodavcu, stečajnom sudiji i stečajnom upravniku sa  zahtjevom da se ispoštuju ustavne i sudske odluke. Sada su se obratili i Poreskoj upravi da oni preduzmu mjere kako bi oko 100 radnika ostvarilo prava i naplatilo potraživanja.

-Pitamo se da li su pojedinci jači od zakona, jer poslodavac ne poštuje odluke suda niti ustavne odluke-kazao je Rajak.

Navodi i da imaju saznanja da je Vektra Boka izdala hotel Plaža firmi iz Budve  kako bi izbjegli priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi  i time onemogućili isplatu radnika.

Rajak kaže da su radnici dobili prvu ratu potraživanja iz trećeg isplatnog reda, ali da im niko ne garantuje da će i ostale tri biti isplaćene,  pogotovo što se ne poštuje odluka Ustavnog suda da radnici u isplati imaju prioritet u odnosu na sve druge povjerioce.

Maja Pajević ističe da im je primarni cilj da ostvare svoja prava i dobiju ono što im pripada. A to je uplata  doprinosa, kao i potraživanja po osnovu sudskih presuda.

-Trebalo bi da neko ima savjest i odgovornost da im to nadoknade. Čekamo odgovor od nadležnih da vidimo da li radnici mogu da ostvare svoja prava u skladu sa odlukom Ustavnog suda koja je na snazi već godinu.

Podsjećamo u junu 2015. Privredni sud je uveo stečaj u “Vektra Boku”, zbog četiri miliona eura duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina,  dobio je konačno rješenje od Privrednog suda u februaru 2017. godine.

Planom reorganizacije dio potraživanja radnika našao se u prvom isplatnom redu i oni su ta potraživanja ostvarili dok su u  trećem isplatnom redu potraživanja zaposlenih od 3.66 miliona eura (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija) i trebalo bi da budu isplaćena do februara 2022. godine, u četiri jednake rate.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com