Ekonomija

BIVŠI RADNICI VEKTRA BOKE TRAŽE DA SKUPŠTINA SASLUŠA SPECIJALNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA

Bivši radnici Vektra Boke zahtijevaju da Privredni sud i stečajni sudija isprave Plan reorganizacije preduzeća ili donesu drugi kako bi taj dokument uskladili sa odlukom Ustavnog suda iz  juna prošle godine, kojom je  prestao da važi dio člana 55 zakona o stečaju.  To znači da sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red a ne samo potraživanja dospjela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja.  Plan reorganizacije preduzeća usvojen je početkom 2017. godine, a  radnička potraživanja koja se odnose na uplatu poreza i doprinosa, i ona iz sudskih presuda koje je priznao stečajni sudija, svrstana su u treći  umjesto u prvi isplatni red. Traže i od Osnovnog suda donese privremenu mjeru u skladu sa zakonom i da menadžment Vektra Boke isplati njihova sva potraživanja, poreze i doprinose, kao i otpremnine po kolektivnom ugovoru i ostale sudske odluke.

Predsjednik NVO “Udruženje bivših radnika Vektra Boke”, Đorđe Rajak kazao je da su svi svjedoci stalne rasprodaje vrijedne imovine preduzeća,  čiji račun je uglavnom blokiran.

-Gdje su pare od prodatih nekretnina? Kojim „partnerskim firmama“se uplaćuje? Ovih dana očekujemo završnu totalnu otimačinu preostale imovine  po ubrzanom scenariju. Specijalni tužilac ćuti po našim zahtjevima. Njemu je normalno da se našom imovinom otplaćuje kredit Vektra Montenegro. Tražimo da Skupština CG sasluša Specijalnog državnog tužioca na okolnost zašto ništa ne preduzima po našim prijavama za organizovani kriminal, kojim se otima srce turističke privrede Herceg Novog.  Od Osnovnog suda u HN i Privrednog suda CG očekujemo da poštuju  odluku Ustavnog suda.  Ukoliko budemo izigrani tužićemo od države odštetu. Ne možemo žaliti one koji su nas bacili na ulicu i koji nam uskraćuju pravo na egzistenciju-rekao je Rajak najavljući sledeći skup za utorak u 8 sati, koji će, kako je rekao, održati ispred Osnovnog suda u Herceg Novom.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com