Kultura

“BICIKLISTIČKI USTANAK U CRNOJ GORI” U HERCEG NOVOM

????????????????????????????????????

Predstava „Biciklistički ustanak u Crnoj Gori“ biće odigrana sutra veče (petak, 30. novembar) u dvorani “Park”.

Komad koji nosi podnaslov „Filozofija objektivnog biciklizma“, a predstavlja pitoresknu i auto-satiričnu komediju mentaliteta, treći put je postavljen u samostalnoj produkciji u kojoj igraju dva glumca Nikšićkog pozorišta Velizar Vejo Kasalica i Nebojša Vulanović.

– Ovo je treća predstava koju Slobodan Milatović režira po dramskom tekstu Zorana Kopitovića „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, koji je ovaj autor napisao prije više od dvadeset godina po motivima svog romana „Amerikanac u Parizu“. Prvi put je pod originalnim naslovom Slobodan Milatović, rodonačelnik alternativnog i ambijentalnog teatra u Crnoj Gori, ovu predstavu postavio 1996. u podgoričkom “Dodest”-u, na obnovljenom festivalu FIAT. Druga verzija istog teksta pod nazivom „Što je čoek do li biciklista?“ rađena je prije par godina u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i “Zahumlja”. Koliko je ovaj tekst inspirativan za njega, najbolje govori Milatovićeva izjava da bi ga mogao raditi svake godine u novim formama, navode organizatori, uz podsjećanje da je Slobodan Milatović u Herceg Novom režirao dva komada: „Plan B“ Marije Čolpa (Hercegnovsko pozorište 2010.) i „Adam i Eva“ Miroslava Krleže (Herceg fest 2016.).

Predstavu “Biciklistički ustanak u Crnoj Gori”, koja je premijerno odigrana u avgustu u Plužinama, možete pogledati sutra veče od 20:00 sati u dvorani “Park”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com