DruštvoKultura

ARHITEKTA DR BORIS ILIJANIĆ – O KANLI KULI, MOSTU NA VERIGAMA I RESINUMU U SUTORINI

Malo se koji grad u Crnoj Gori, ali i šire, može pohvaliti bogatstvom kulturnog dobra, kao što to može Herceg Novi . U Studiji zaštite obalnog područja piše da takvih objekata na Crnogorskom primorju ima pet stotina, a jedan od bisera na toj mapi je i Kanli kula.
Koliko je očuvana ta naša tvrđava, bilo je jedno od pitanja postavjenih našem sagovorniku – arhitekti profesoru doktoru Borisu Ilijaniću, koji je bio gost emisje ART DIJALOG.

-Ako hoćete čisto fizičko i inženjerijsko stanje – Kanli kula je veoma problematična i trebaju pozamašna sredstva da bi se ona dovela u sigurnost bez posljedica, koje su sada moguće, kazao je Ilijanić i naglasio da su kulturna dobra naš identitet, kritikujući gradnju vidikovca na Verigama i staru – novu najavu gradnje mosta.

-Ljudi ne razmišljaju dobro, ni u duhu vremena ni tehnološki. Most je planiran na visini 78 metara, a prije neki dan je bio kruzer koji je od mosta visočiji nekoliko metara, pa ne znam koliko još treba ići u visnu, pita Ilijanić i podsjeća na Studiju, rađenu prije nekoliko godina, po kojoj most negativno utiče na vizuru zaliva.

Pričajući o lokalitetu Resinum, u Sutorini, Ilijanić je rekao da Pjotingerova karta govori o Rimskom putu koji ide od zapada prema istoku i to obalom od nama poznate lokacije, a to je Epidaurus, današji Cavtat,

-Nije Resinum Resinium, ili Risan, kako je to tretirano u nauci, veće je to Resinum u Sutorini. Risan je mnogo stariji od rimskih naselja. Resinum je nešto što je novo. Rimljani su imali kule stražare i sisteme kula stražara, gdje su nadgledali puteve, što bi u ovom slučaju potvrdilo postojanje tih kula u Sutorini. A tu je nekada bio rimski miljokaz, koji je označavao put, ali je nestao. Međutim, to mjesto mještani zovu Biljeg. objasnio je Ilijanić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com