DruštvoIzdvojeno

ANA ZAMBELIĆ PIŠTALO: USKORO NA JAVNOJ RASPRAVI PRVA STRATEGIJA ZA MLADE U NOVOM

Završen je Nacrt strategije za mlade koju je Opština Herceg Novi prema zakonskoj obavezi trebalo da izradi  odavno.  Za srijedu je zakazan  završni sastanak radne grupe zadužene za izradu ovog dokumenta izuzetno značajnog za grad,  a od početka naredne sedmice Nacrt bi trebalo da bude na javnoj raspravi. U izradu Strategije uključeni su svi relevantni sagovornici, a rezultati  ankete koja je rađena u okviru pripreme  Strategije za period od  2019. do 2022. godine, pokazali su da su mladi u opštini Herceg Novi izuzetno  nezadovoljni  svim segmentima života, rekla je gostujući u emisiji Aktuelnosti Radio Herceg Novog,  načelnica Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Prema njenim riječima Strategija je definisala  šest ključnih prioriteta a ponuđene su  jasne smjernice šta treba uraditi ne samo u oblasti kulture i sporta već i  u oblasti obrazovanja, socijalnih usluga i zaštite, bezbjednosti,  slobodnog vremena, učešća mladih u društvenom životu i procesu donošenja odluka.

– Glavni problem, ne samo opštine Herceg Novi nego i držve Crne Gore  je ogromna nezaposlenost mladih. Jedna od glavnih zamjerki bila je i neuključivanje ove populacije  u rad lokalne samouprave . Mlade ljude do sada nisu pitali šta žele niti u kom segmentu  lokalna samouprava treba da im pomogne.

Kako bi problemi bili ublaženi ili prevaziđeni planirano je  i otvaranje Kancelarije za mlade i Formiranje Savjeta, kaže Zambelić Pištalo.

-Vjerujem da u narednom periodu možemo nešto da uradimo  da olakšamo život naših mladih sugrađana i možda usmjerimo neka njihova interesovanja, odnosno od njih dobijemo povratnu informaciju , pa shodno tome da i ustanove kulture planiraju programe, sportski klubovi da razmišnjaju o novim programima koji bi mogli biti namjenjeni  ovoj populaciji.

Prema popisu stanovništa iz 2011. godine,  u opštini Herceg Novi živi 5.703 mladih ljudi uzrasta od 15 do 29 godina, što čini 18,5% populacije.  Od toga, mladih uzrasta od 15 do 19 godina ukupno je 1884, od 20 do 24 1.660, a mladi uzrasta od 25 do 29 je 2159. Prema ovom popisu u uzrasnoj grupi od 30 do 34 ukupno ima 2203 osobe u opštini Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com